Karapınar Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Karapınar Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Doğal güzellikleri ve kültürel değerleriyle öne çıkan Karapınar ilçesi hakkında araştırmalar sürüyor. Pek çok kişi Karapınar nerenin ilçesi sorusuna yanıt arıyor. İşte Karapınar ilçesinin tarihçesi ve gezilecek yerleri hakkında bilgiler…
 
Kültürel ve doğal güzellikleri ile ünlü Karapınar ilçesi gezginlerin uğrak noktalarından biri haline geldi. Son dönemde pek çok kişi Karapınar hakkında internet üzerinden araştırmalar yapıyor. Peki, Karapınar nerenin ilçesi? Karapınar ilçesinin tarihçesi, sahip olduğu doğal güzellikler ve gezilecek yerleri merak ediliyor. Bu yazımızda Karapınar ilçesi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz. 
 
Karapınar / Konya | Karapınar Karapınar fotoğraflarım Konya … | Flickr
 
Karapınar Nerenin İlçesi?
 
Türkiye'nin Konya ilinin bir ilçesi olan Karapınar, tarihte Ulukışla – Ereğli – Konya arasında önemli bir konaklama merkezidir. Karapınar ilçesinin ilk ismi Sultaniye olup, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim zamanında buraya bir kervansaray yapılmıştır. Karapınar ilçesinin bugünkü adı, 19 Temmuz 1934 tarihinde verilmiştir. Karapınar tarihte milattan önce 3000 yıllarında Hyde kasabası üzerine kurulmuş bir yerleşim yeridir. 
 
Karapınar eski çağlarda Hitit öncesi dönemde Truva Krallığı'nın hakimiyeti altına girmiştir. Karapınar ilçesi daha sonra Frigler, Lidyalılar, Asurlular, Persler, Büyük İskender ve Bizans hakimiyetine giren bir yerleşim yeridir. Karapınar'da Selçuklu imparatorluğu, Karamanoğulları ve Osmanlı yönetimi önemli eserler bırakmıştır. Karapınar ilçesi, Türkiye'nin sınırları içinde tek çöl toprağına sahip yeri olması bakımından önemlidir. 
 
Karapınar İlçesinin Tarihi 
 
Konya iline bağlı Karapınar ilçesi hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri ile ünlüdür. Karapınar ilçesinde çeşitli krater gölleri vardır. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim, Çaldıran seferine çıktığı sırada Karapınar'da konaklamıştır. Bölge halkının isteği üzerine Karapınar'dan geçen ticaret yollarının korunması amacıyla eski ile bağlı Karabinar adında bir derbentçi köy kurulmasını emretmiştir. Ayrıca ilçede Sultan Selim Camii'nin temelleri atılmıştır. 
 
Karapınar Gezilecek Yerler - Gezicini.com
 
Kanunu Sultan Süleyman'ın oğlu 2. Selim Konya valisi olduğu dönemde Karapınar'ın imarına önem vermiştir. Bu dönemde kervansaray, han hamam, 39 dükkanlı bir bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşme inşa ettirmiştir. Karapınar ilçesinde 2. Selim'in eserleri sonrası buraya Sultanlar şehri anlamına gelen Sultaniye adı verilmiştir. Karapınar ilçesi 1868 yılında Konya'ya bağlı bir ilçe statüsü kazanmıştır. 1934 yılında ilçenin ismi Karapınar olarak değiştirilmiştir. 
 
Karapınar İlçesinin Gezilecek Yerleri 
 
Killi ve kumu topraklarla kaplı Karapınar ilçesi pek çok doğal ve tarihi güzelliğe ev sahipliği yapar. Karapınar ilçesinin güneydoğusunda volkanik bir dağ olan Karacadağ, güneybatısında ise geniş bozkırlar bulunur. Karapınar ilçesinde çok sayıda yer altı şehri ve mağara bulunur.
 
Karapınar ilçesine yolunuz düşerse gezilecek yerler şunlardır:
 
Bacanak ovası mağarası
Kumsivri tepesinde Arap hamamı
Meke inleri
Meke tuzlası mağarası
Apak mağaraları 
Çıralıgölünde yeraltı şehirleri
Bağdaylı köyü mağaraları
 
Karapınar ilçesi tarihi İpek yolu üzerinde bulunduğu için her zaman ilgi gören bir yerleşim yeridir. Karapınar ilçesinin ilginç jeolojik yapısı ve dünyada eşi benzeri olmayan krater gölleri ünlüdür. Türkiye'nin sayılı turizm alanlarından biri olan Karapınar ilçesi erozyonun önüne geçebilen nadir topraklara sahiptir. Yeryüzündeki en büyük rüzgar erozyonunu önleme sahası Karapınar kumullarına yönelik yapılmıştır. Bu proje, dünya çapında uygulanan en başarılı 10 projeden birisidir. 
 
Karapınar İlçesi Nerede?
 
Karapnar ilçesi 2.623 kilometrekarelik yüzölçümü ile Konya şehrinin en büyük ilçeleri arasında yer alır. Karapınar ilçesi şehir merkezine 94 km uzaklıkta ve doğuda konumlanır. Karapınar ilçesinin batısında Konya, Karatay ve Çumra güneydoğusunda ise Ereğli ve Adana bulunur. Karapınar'ın kuzeyinde Karaman, kuzeyinde Aksaray vardır. Karapınar ilçesi Ulukışla – Ereğli – Konya arasında önemli bir yerleşim yeridir.
 
Karapınar / Konya | Karapınar Karapınar fotoğraflarım Konya … | Flickr
 
(Sibel Elmas)
 
  • #konya #konya karapınar #konya ilçe karapınar #konya haberi #konya karapınar nerede

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER