Bahar mevsiminde Konya'daki tarım alanları ve meyve bahçelerinde büyük tahribata yol açan soğuk hava dağlara ise bereket getirdi.
Kendiliğinden yetişiyor!
Konya'nın güney ilçelerindeki mera ve dağlık alanlarda gezenlerin sayısı arttı. Doğada kendiliğinden yetişen mantar ve diğer bitkiler özenle toplanıyor. Çorbası, salatası, çayı yapılan, kuru ve taze olarak tüketilebilen Çiriş otunu toplamak için yöre halkının yanı sıra Konya merkez ve Antalya'dan gelenler de var.
Çiriş otu topluyorlar!
Özellikle Toros dağları eteklerinde yoğunluk var. Kar sularının erimesiyle çıkışını hızlandıran çiriş otu birçok insanı kendine çekiyor. Ellerinde bıçak ve kovalarla mantar ve çiriş otu toplamaya çıkanların sayısı arttı.
Kilosu 250 TL!
Pazara da çıkan ama daha çok sipariş üzeri toplanan çiriş otunun 1 kilogramı için 100-250 TL arası bir tutar isteniyor. Müşterilerin büyük çoğunluğu 40 yaş üstü olan çiriş otunu toplayanlar da ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
Çiriş Otu Faydaları!
C vitamini bakımından zengin olan çiriş otu bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. İltihap giderici, idrar söktürücü etkisi de olan çirişin anne sütünü artırdığı, yaraların iyileşme hızını artırdığı ve cilt sorunlarına iyi geldiği biliniyor. Birçok insan çiriş otu için doğal antibiyotik tabirini kullanıyor.
Kaynak: Haber Merkezi