Akşehir Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Akşehir Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Geçmişten günümüze kültürel bir köprü oluşturan Akşehir ilçesi ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Akşehir hangi ile bağlı? Akşehir nerenin ilçesi? İşte Akşehir ilçesinin tarihi ve gezilecek yerleri…
Tarihi açıdan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Akşehir ilçesiyle ilgili araştırmalar hız kazandı. Pek çok kişi internetten yaptığı araştırmalarda Akşehir nerenin ilçesi sorusuna yanıt arıyor. Anadolu topraklarında tarih boyunca hep önemli bir yerleşim yeri olan Akşehir ilçesi yurdumuzda en önemli tarihi merkezlerden biri olarak kabul edilir. Akşehir ilçesinin tarihçesi ve gezilecek yerleri ile ilgili tüm detaylara yazımızdan göz atabilirsiniz.
 
Konya'da Akşehir il olma yolunda diğer ilçeler yerinde sayıyor!
 
Akşehir Nerenin İlçesi?
 
Anadolu'da yerleşim, ticaret, kültür merkezi olarak adından söz ettiren Akşehir ilçesi, Konya ilimize bağlı ilçeler arasındadır. Akşehir, Konya'nın bir ilçesi olarak tarihi ve kültürel dokusu zamanla değerlenmiş yerlerden biridir. Akşehir ilçesinin pek çok doğal ve kültürel gezilecek yeri bulunmaktadır. Konya il merkezine 135 km uzaklıkta yer alan ilçe özellikle Nasreddin Hoca ile tanınmış yerlerden biridir. 
 
Her biri ders niteliğinde olan fıkraları ve insancıl yönüyle bilinen Nasreddin Hoca Konya'ya bağlı Akşehir ilçesinde yaşamıştır. Konya'ya bağlı Akşehir ilçesinin tarihine bakılınca, tarih boyunca önemli ticaret ve yerleşim yerlerinin bu bölgede bulunduğu görülür. Bunun nedeni Akşehir'in birçok ticaret yollarının kesiştiği özel bir bölgede olmasıdır. Ancak bunun bir yönden de dezavantajlar ortaya çıkardığı unutulmamalıdır. Nitekim sık sık gerçekleştirilen istilalar sonucu Akşehir talan edilmiş ve yıkılmıştır.
 
Konya Akşehir Tarihçesi 
 
Konya'nın en ünlü ilçelerinden Akşehir'de ilk yerleşim Neolitik çağda başladığı, bölgede yapılan yüzey araştırmalarından anlaşılmaktadır. Bunu izleyen Kalkolitik, Eski, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri sıralanabilir. Hitit Krallarından II. Murşili' nin, Batı Anadolu da ki işgali, İzmir civarındaki Nef'e (=Nif= Kemal Paşa) kadar uzanmıştır. Onun zamanında bu bölgede kuvvetli askeri garnizonlar kurulmuştur. Bölgemiz, bu devirde Hitit siyasi hâkimiyetine girmiştir.  Akşehir ‘in çevresinde bulunan höyüklerden elde edilen küp ve gaga ağızlı testiler, M.Ö. XVI yy. dek uzanan Hitit yerleşimini kanıtlamaktadır. Batıdan gelen deniz kavimlerinin (Ege) göçlerinin etkisiyle gücünü yitiren Hititlerin yerini, Phrygia ‘lılar alır. Phrygia'lıların izlerini burada çevrede yapılacak incelemelerle görmek mümkündür. Zira bugün, Akşehir Arkeoloji Müzesi bahçesinde sergilenen Tanrıça Kybele ‘li aslan heykelleri bunu kanıtlamaktadır. Aslan heykeli yapma geleneği, Hititler döneminden gelmektedir.
 
Konya Akşehir Gezilecek Yerleri 
 
Konya'nın Akşehir ilçe merkezinde yer alan Akşehir Evleri, Anadolu sivil mimari tarzının en popüler örnekleridir. Genellikle iki katlı olan bu evlerin tavan ve tabanları ahşaptan yapılmadır. Evlerin pencereleri kendine özgün ahşap işlemeleriyle tarihi atmosferi yansıtır.
 
61. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği başladı
 
Konya Akşehir ilçe merkezinde ve çevresinde yer alan gezilecek yerler arasında şunlar vardır:
 
Batı Cephesi Karargah Müzesi
Taş Medrese (Arkeoloji Müzesi)
Nasreddin Hoca Mezarlığı ve Türbesi
Nasreddin Hoca Gülmece Parkı 
İmaret Camii
Hıdırlık Tepesi
Tarihi Ulu Camii
Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi
Küçük Ayasofya Mescidi
Eber Gölü
Heybeli Kaplıcası
Blovadin Belediye Müzesi
 
Konya Akşehir Nerede?
 
Konya'nın en gözde ilçeleri arasında bulunan Akşehir hem kültürel hem de tarihi pek çok zenginliğe sahiptir. Akşehir, konum olarak İç Anadolu Bölgesi'nin batısında en yüksek tepe olan Sultan Dağlarının kuzeydoğu eteklerinde yer alır. İlçe, bu alanda boğaz denilen dar bir koyağın hemen önüne kurulmuştur. Akşehir konumu bakımından Afyonkarahisar'a daha yakındadır. Bu yüzden hem Konya hem de Afyonkarahisar etkisiyle kültürel olarak zenginleşmiş bir ilçedir.
 
Akşehir Gölü'ndeki kuraklığın etkileri alınacak tedbirlerle azaltılabilir

Kaynak: Haber Merkezi

  • #konya #konya akşehir #konya akşehir nerede #akşehir gezilecek yerler

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • A
    Atilla
    242 gün önce

    Nerenin ilçesi olabikir acaba ...!!!

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • HO
    Hikmet Özdemir
    242 gün önce

    Bolvadin belediye müzesi ,Akşehir Batı Cephesi müzesi olacak.Eber gölü ve Heybeli kaplıcası Bolvadin'e aittir önemli yanlışlığı düzeltin.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER