Konya’da tarımsal kuraklık riski var mı? Haberler bu kez güzel

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da tarımsal kuraklık riski var mı? Haberler bu kez güzel
Nisan ayında etkili olan yağmur hem toprağa hem de göl ve barajlara yaradı. Buğday ve arpa üretiminde 3 milyon tonun üzerine çıkılabilir. 
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası son yılların en kurak kış mevsimini geçirdi. Yeraltı su kaynaklarının da çekilmesiyle kuraklık tehdidi en üst seviyeye çıktı. Konya Ovasında yağışların azaldığı sonbahar ve kış aylarının ardından Mart ve Nisan ayında gelen yağışlar üreticilerin umutlarını artırdı.



Şubat'tan itibaren ara ara düşen yağışlar özellikle mart ve nisan itibariyle yağan yağmur sadece çiftçiyi değil tüm toplumu sevindirdiğini söyleyen Selçuk üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaptığı  açıklamada şu bilgileri paylaştı; 

Yağışlar en kritik dönemlerde geldi

İlk kez ocak ayının ortasında çiftçilerimiz sulama yapmaya başladılar. Bu Konya'da 25-30 yıldır ilk kez karşılaştığımız bir durum… Çok kritik dönemlerde yağış aldık. Şubat yağışı özellikle biraz daha karla karışıktı. Hiç çıkış yapamayan alanlardaki tohumların çıkmasını sağladı. Devamında mart yağışları bitkilerin daha iyi gelişmesine yaradı. Nisan yağışları da bitkilerin yavaş yavaş sapa kalktığı, başak planlaması yaptığı dönemde ilaç gibi geldi.” Dedi. 



Tarımsal kuraklık riski yok!

Uzun yıllara göre şubat ayına kadar %60 daha az yağış aldık. Nisana göre baktığımızda bu oran yüzde 20'lere kadar düştü. Yani oranlama yaptığımız zaman uzun yıllar ortalamasının yüzde 25-30 gerisindeyiz ama tarımsal kuraklık riski tamamen ortadan kalktı. 



Göl ve barajların kapakları kapalı! 

Beyşehir Gölü'nde hala eşik kot değerine ulaşamadık, ovaya su veremiyoruz. Yine önemli su kaynaklarından biri olan Seydişehir'deki Suğla depolama havzasında eşik değere yeni yeni ulaşıyoruz. Suğla'dan da ovaya su verilemiyor. Tabi yerüstü su kaynaklarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle buradan beslenen Çumra ve Karatay'ın bazı mahallelerine kanaldan su verilemiyor. Kış mevsiminde yeterli kar yağmadığı için ortaya çıkan bu durum tarımsal manada bir olumsuzluk olarak hala karşımızda…

 

Rekolte 3 milyon tonu aşabilir

İnşallah nisan sonlarına doğru bir miktar yağış aldığımız takdirde, mayısta da 30-40 milimetrelik bir yağış ile Konya ovasında uzun yıllar ortalaması olan 3 milyon tonu (2 milyon ton buğday + 1milyon ton arpa) geçebiliriz. Bu rekolteyi yakalamamız için önümüzde hiçbir engel yok.



İklime göre tarım yapılsın

Çiftçilerimiz 15-20 Nisan'dan sonra artık yavaş yavaş baharlıklarını ekmeye başlasınlar. Bu tav kaçırılmasın. Özellikle ayçiçeği soğuk havaya daha iyi direnir. Şu unutulmasın! Çok erken ekim yapmanın toprak ısınmadıkça hiçbir faydası yok. Artık her yıl iklime göre tarım yapmak zorundayız. Geleneksel alışkanlıkları uyguladığımız zaman ciddi zararlar ortaya çıkabilir.

(Kemal Sayın-Meltem Gürbüz)
 
  • #Konya haberleri #Konya Ovası #Prof. Dr. Süleyman Soylu #Beyşehir gölü #Suğla gölü #TArımsal sulama #Konya’da rekolte

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER