Maske çıktı: Kozmetik bütçesi katlandı

 Maske çıktı: Kozmetik bütçesi katlandı
Türkiye’de COVID-19 salgını sebebiyle 2020’de yüzde 43 azalarak 193 milyon dolara düşen kozmetik ürünleri ithalatı, maske kullanımının neredeyse bittiği 2022 itibarıyla salgın dönemin yaklaşık iki katına çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, kozmetik ürünleri kullanımı, COVID-19 dönemindeki sokağa çıkma kısıtlaması, maske kullanımı gibi sosyal mesafe kurallarının etkisiyle oldukça azalmıştı.

Salgının yayılmasına karşı tedbirlerin en sıkı olduğu 2020 yılında parfüm, far, ruj ve yüz makyaj malzemeleri gibi ürünlerin aralarında bulunduğu kozmetiklerin ithalatı 2019 yılına göre yüzde 43 azalarak son 4 yılın dip seviyesi olan 193 milyon dolara gerilemişti.

Alınan önlemlerin gevşetilmesinin etkisiyle artış eğilimine giren ithalat rakamları 2021'de 270 milyon dolara çıktı.

Pandeminin sona ermesi ve maske kullanımının neredeyse bitmesi ile sosyal hayatta bakımını ihmal etmeyen bireyler kozmetik harcamalarını artırdı. 2022'de 409,4 milyon dolara yükselen kozmetik ithalatı 2020-2022 döneminde iki katına çıkarak, pandemi öncesi dönemdeki rakamları da geçti.

Söz konusu ürünlerin ithalatı bu yılın ilk 4 ayında ise yaklaşık 154 milyon dolar olarak gerçekleşti.

En çok güzel kokmak için para harcandı

Kozmetik ürünleri ithalatında pandemi dönemine göre en fazla artış yüzde 176,4 ile parfümlerde olurken, bunu yüzde 120,5 ile pudralar, yüzde 106,7 ile dudak makyaj malzemeleri takip etti.

Geçen yıl parfüm ithalatı 253 milyon dolar olurken, bu rakam 2019'da 210,5 milyon dolar, 2020'de 91,5 milyon dolar ve 2021'de 166 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.

En çok ithalat yapılan diğer kalemler ise 59,7 milyon dolarla göz makyaj malzemeleri, 40,8 milyon dolarla deodorantlar oldu.

Kadınların gündelik hayatta sıklıkla kullandığı göz makyaj malzemeleri ithalatı ise salgın öncesi 51,8 milyon dolar seviyesinde seyrediyordu. COVID-19 döneminde 38,5 milyon dolarlara kadar gerileyen bu malzemelerin ithalatı, geçen yıl 60 milyon dolara yaklaşırken, bu yılın ocak-nisan döneminde 21 milyon doları buldu.

Ruj ithalatı 4 yılın zirvesini gördü

Maske zorunluluğu nedeniyle dudak makyaj malzemeleri ithalatı da 2019'da 26,1 milyon dolar iken, 2020 ve 2021 döneminde 16 milyon dolar seviyelerine kadar geriledi. Geçen yıl 33,2 milyon dolarla son 4 yılın zirvesini gören dudak malzemeleri ithalatı bu yılın ocak-nisan döneminde 14 milyon doları aştı.

Pudra ve allık ithalatında ise 2020 yılında bir önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya azalış gerçekleşirken, bu ürünlerin ithalatı geçen yıl itibarıyla toparlanarak sırasıyla 10,6 milyon dolar ve 5,5 milyon dolar seviyelerine ulaştı.

Manikür ve pedikür malzemeleri ithalatı da 2020-2021 döneminde 3 milyon dolara kadar gerilerken, 2022 yılında 6,5 milyon dolara çıktı. Bu yılın ocak-nisan döneminde de 1,1 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

Salgın döneminde 33 milyon dolar seviyelerinde seyreden deodorant ithalatı ise 2022'de 40 milyon dolara yükseldi.

İhracatçılar da hedef büyüttü

Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, bu yılın ilk çeyreğinde parfüm, göz, dudak makyaj malzemeleri, pudra ve allıklar, manikür, pedikür malzemeleri ihracatının TÜİK verilerine göre 500 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye'nin bu ürünlerde 2019'da 730 milyon, 2020'de 746 milyon, 2021'de 877 milyon ve 2022'de 1 milyar 345 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Kahrıman, şunları kaydetti:

"Bu rakamın 2023 yıl sonu itibarıyla 1,6 milyar dolar seviyesine ulaşması beklenmektedir. Özellikle kişi başına kozmetik ürünleri tüketiminin yoğun olduğu ülkelerden biri olan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, ünlü zincirlerin kapanması ve ünlü markaların Rusya'dan çekilmesi, Rusya'dan ülkemize yönelik talebin yoğunlaşmasına neden olmuştur. Arap coğrafyasındaki belli başlı ülkelerle ilişkilerimizin normalleşmesi de daha önce ihracatında birtakım sıkıntılar yaşadığımız kozmetik ürünlerini daha rahat satabilir duruma gelmemizi sağlamıştır."

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER