Deprem Riski Altındaki 10 Ülke

 Deprem Riski Altındaki 10 Ülke
Sismik faaliyetler dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelse de bu ülkeler depremlere yabancı değildir.

DEPREME EĞİLİMLİ ÜLKELER

8 Eylül'de Fas'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem , en az 2.500 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu ve birçoğu hâlâ kayıp. Yıkımın gösterdiği gibi depremler en ölümcül doğal afetler arasında yer alabilir. Fas, depremlerin maliyetinin rutin olarak milyarlarca dolar ve binlerce cana ulaştığı dünya çapındaki fay hatlarına dağılmış sayısız diğer ulusun kötü durumunu paylaşıyor. 2022 yılında Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi depremlere bağlı 1.902 ölüm kaydetti.

İşte deprem riski yüksek 10 ülke:

TÜRKİYE

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 50.000'den fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin şiddetli sismik faaliyetlerle dolu bir geçmişi var. 2020'de ülkenin uzak doğu ve batı uçlarında iki büyük deprem meydana geldi ve 45'ten fazla kişi öldü. Uzmanlar , Türkiye gibi iki fay hattına komşu olan ve eski, muhtemelen güçlendirilmemiş yapılarla dolu bir ülke için depremlerin özellikle ölümcül olabileceğini söylüyor .

6 şubat deprem

İRAN

Tehran Times'ın haberine göre İran, tıpkı kuzey komşusu Türkiye gibi, 20 Ocak'ta sona eren bir ay içinde 600'ü aşkın depremle orantısız sayıda depremle karşı karşıya . El Cezire'ye göre Ocak ayının sonunda kuzeybatıdaki Hoy kenti 5,9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı; bu deprem en az üç kişinin ölümüne ve 816 kişinin yaralanmasına yol açtı.

PAKİSTAN

Pakistan, bir dizi jeolojik fay hattıyla çapraz olarak kesişiyor ve bu da ülkeyi özellikle daha şiddetli sismik faaliyetlere karşı özellikle savunmasız hale getiriyor. Bu durum, bilim adamlarının bu depremlerin yıkıcı kapasitesini artırdığını söylediği ülkenin yüksek nüfus yoğunluğu nedeniyle daha da karmaşık hale geliyor. 2013 yılında Belucistan eyaletinde meydana gelen bir çift depremde 800'den fazla kişi hayatını kaybederken, 2005 yılında Keşmir bölgesinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde 70.000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

pakistan deprem

NEPAL

Himalayalara ev sahipliği yapan Nepal, dünyadaki sismik açıdan en aktif bölgelerden birinde yer alıyor. 2015 yılında 7,8 büyüklüğündeki deprem, yoksul ülkede yaklaşık 9.000 kişinin ölümüne yol açmıştı. Scientific American'a göre Hindistan yarımadası Avrasya'ya doğru ilerlerken, ülkedeki depremler potansiyel olarak daha yıkıcı olmaya hazırlanıyor .

nepal deprem

ÇİN

Avrasya, Filipin ve Hindistan tektonik plakalarının kesişme noktasında yer alan Çin , sismik açıdan oldukça aktif ve Küresel Afet Azaltma ve İyileştirme Tesisi'ne göre, dünyadaki kıtasal yıkıcı depremlerin yaklaşık üçte biri ülkede meydana geliyor. Çin'in en son büyük depremlerinden biri olan Sichuan eyaletinde Eylül ayında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem 30'dan fazla kişinin ölümüne neden oldu .

çin deprem

JAPONYA

ABD Jeoloji Araştırması'na göre Japonya , yüksek sismik aktivitesi ve yoğun sismik tespit ağı nedeniyle dünyanın herhangi bir yerindeki en fazla depremi kaydeden ülke. 2011 yılındaki 9,1 büyüklüğündeki felaket ve 18.000'den fazla kişinin hayatına mal olan tsunami Büyük Doğu Japonya Depremi'nin ardından ülke, mali destekten iyileştirilmiş uyarı sistemlerine kadar afet hafifletme önlemlerinin yanı sıra gelişmiş deprem izleme teknolojisi de geliştirdi.

japonya deprem

1 Ocak'ta Japonya'nın batısında 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bunun sonucunda yüzlerce ölüm gerçekleşti ve yüksek seviyeli tsunami uyarısı daha sonra kaldırıldı.

FİLİPİNLER

Japonya gibi Filipinler de depremlerin tetiklediği tsunami tehlikesiyle karşı karşıya. Aynı zamanda Pasifik Kıyısı boyunca uzanan bir volkanlar ve sismik aktivite kuşağı olan Ateş Çemberi'nde de yer almaktadır. Aralık ayı başında ülkenin güneyinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde en az bir kişi hayatını kaybetmişti.

filipinler deprem

ENDONEZYA

Geçtiğimiz aylarda Endonezya'da çok sayıda sismik aktivite örneği görüldü . Kasım 2022'de ülkenin batısındaki Cianjur kasabasında 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, 330'dan fazla kişi öldü ve sayısız ev yıkıldı. 2006 ve 2018'deki her biri 6.000 can alan depremlerle Endonezya, gezegenin en yıkıcı sismik felaketlerinden bazılarının yuvası oldu.

EKVADOR

Ekvador'da her yıl 70'in üzerinde deprem yaşanıyor, ancak çoğu küçük şiddette. Çoğu ülkenin batı kıyılarında yoğunlaşmış olup, doğuya göre daha yoğun nüfus nedeniyle önemli bir tehdit oluşturmaktadırlar. Ülkenin 7,8 büyüklüğündeki son büyük depremlerinden biri 2016'da meydana geldi ve 600'den fazla can aldı.

ekvador deprem

ŞİLİ

Nazca ve Güney Amerika tektonik levhalarının yakınında yer alan Şili, orta ila büyük sismik faaliyetlerin sık görüldüğü bir bölgedir. 1960 yılında ülke, tahmini büyüklüğü 9,5 olan, şimdiye kadar kaydedilen en büyük depreme ev sahipliği yaptı. Ortaya çıkan tsunami, 10.000 mil uzaktaki Japonya ve Filipinler'de daha fazla can kaybına neden oldu.

şili deprem

Bu ülkeler önemli sismik faaliyetler yaşamaktadır:

 

1. Türkiye
2. İran
3. Pakistan
4. Nepal
5. Çin
6. Japonya
7. Filipinler
8. Endonezya
9. Ekvador
10. Şili

Kaynak: Haber Merkezi

  • #deprem #şubat deprem #6 şubat deprem #japonya deprem #en çok deprem olan ülkeler

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER