E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Yağ çekmeden patlıcan kızartmanın püf noktaları!

26 Haziran 2024 Çarşamba 11:24
Yaz aylarında en çok tercih sebzeler arasında patlıcan yer alır. Sebze yemeklerinde,közlemede,kızartmalarda,dolmalarda ve mezelerin içinde severek kullanılır. Doyurucu özelliği sayesinde A vitamini deposudur. C,E ve K vitaminleri de içermektedir. Mutfakta yaygın olarak kızartılarak sofralarda yerini alır. Ancak en büyük yaşanan sorunlardan biri de aşırı yağ çekmesidir. Peki yağ çekmeden nasıl kızartılır?

Patlıcanları bol su ile yıkayarak alaca bir şekilde soyun.

Soyduğunuz patlıcanları önceden ayarladığınız tuzlu suda bir süre bekletin. Bu acı suyun çıkmasını sağlar.

Ardından patlıcanları sudan çıkartın. Dilediğiniz kalınlıkta,boylamasına uzun uzun ya da halka halka doğrayın. Tekrar bir kabın içine soğuk su ve tuz  ayarlayıp doğranan patlıcanları içine koyun. Soğuk ve bol tuzlu suyun içinde bekleyen patlıcanlar daha az yağ çekecektir.

Suyun rengi değiştiğinde patlıcanları çıkartabilirsiniz.

Sudan çıkarttığınız patlıcanları mutlaka peçete veya bir bez yardımıyla kurulayın.

Kızartma tencerenizin içine yağınızı koyun. Kızartmalarda her ne kadar sıvıyağ kullanılsa da zeytinyağı kullanmanız patlıcanların daha az yağ çekmesine sebep olur.

Yağın içine 1 çay kaşığı sirkeyi yağ kızmadan önce koyun.

Kuruyan patlıcanların üzerine tuz serpiştirin.

Yağ kızdığında patlıcanları yağa atın ve kızartın. Kısık ateşte yağ çekeceği için orta ateşte ya da yüksek ateşte pişirmeye özen gösterin.

Pişen patlıcanları bir kevgirle ocaktan alın kâğıt havlu serili tabağın üzerine koyun ve servis edin.

Patlıcanın faydaları nelerdir?

Patlıcan güçlü bir antioksidandır ve safra boşalmasını destekler. Çok yönlü bir gıda olmasının yanı sıra genel olarak sağlığa fayda sağlar.

Antioksidanlardaki katkı,serbest radikallerle savaşırken kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Düzenli patlıcan tüketimi akut miyolkard enfarktüsünü önlemeye yardımcı olabilir,çünkü kan kolesterolünü düzenler. Potasyum ve az miktarda sodyum sağlar, bu da tansiyonu düşürür.

İdeal kilonun korunmasını sağlar

Patlıcanın lif içeriği daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Buna karşılık,patlıcanın düşük kalori indeksi vardır,bu da onu kiloyu korumak için faydalı kılar.

Aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür,sıvıları atmamıza yardımcı olur,vücutta su birikimini yani ödemi iyileştirir.

 

DİĞER HABERLER