E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Sosyal medyanın gündemine oturdu: Mehmet Efendi (Kurukahveci) sahibi kim?

11 Kasım 2023 Cumartesi 09:26
Mehmet Efendi (Kurukahveci) sahibi kim? sorusuna kullanıcılar yanıt arıyor. Sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından Mehmet Efendi hakkındaki detaylar merak konusu oldu. Vatandaşlar Kurukahveci kimin? sorusunu araştırıyor.

Mehmet Efendi (Kurukahveci) sahibi kim? Kurukahveci kimin? İsrail'e gıda yardımı yaptığı öne sürülen Kurukahveci Mehmet Efendi sosyal medyanın gündemine oturdu. Konunun detaylarını öğrenmek isteyenler ise soluğu arama motorlarında aldı. Gazze'ye yönelik soykırım nedeniyle vatandaşlar İsrail mallarını boykot ederken Kurukahveci Mehmet Efendi'nin işgal güçlerine gıda yardımı gönderdiği iddiası ortalığı karıştırdı.

MEHMET EFENDİ (KURUKAHVECİ) SAHİBİ KİM?

Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbul'da Mehmet Efendi tarafından kurulmuş. Türkiye'nin en eski işletmelerinden. Türk Kahvesinin en tanınan markası. 19. yüzyıl sonlarına kadar Türk Kahvesi, çiğ çekirdek olarak satılıyor ve evlerdeki kahve tavalarında kavrulduktan sonra el değirmenlerinde çekilerek içilebiliyordu. Bu durum Hasan Efendi'nin işlettiği baharat ve çiğ kahve satan dükkânın, oğlu Mehmet Efendi tarafından devralınmasına kadar sürdü.

KURUKAHVECİ KİMİN?

1857'de Fatih, İstanbul'da doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babasının dükkânında çalışmaya başladı. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı. Kahveyi öğüterek ilk kez hazır olarak kahveseverlere sunan Mehmet Efendi, bu yenilikle "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anılmaya başlandı.

1931 yılında vefat eden Mehmet Efendi'nin ardından oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler baba mesleğini sürdürdüler. Aile 1934 yılında Soyadı Kanunu ile "Kurukahveci" soyadını da aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin de vefatından sonra yönetimi erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci devralmıştır.

DİĞER HABERLER