Hz. Mevlana Kimdir?
Hoşgörü ve barışın sembolü olan Hz. Mevlana İslam aleminde yer alan din bilginlerinden biridir. Tam adı Mevlana Celaleddin Rumi olarak bilinir. Yaşama şekli, düşünce tarzı ve sözleri ile adını duyurmuş ve etkisini göstermiş biridir. Günümüze kadar gelen etkisi nedeniyle insanların da merakını çekmiş olan Hz. Mevlana hakkında bilgiler merak edilir.
Hz. Mevlana Hayatı
Hz. Mevlana 1207 yılında Afganistan'ın Belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Anadolu'nun en önemli ve saygıdeğer evliyalarından biri olarak kabul görmüştür. Şems-i Tebrizi ile yakın dostluğu olan Hz. Mevlana tasavvufide önemi büyüktür.
Mevlana Celaleddini Rumi'nin annesi Mümine Hatun, babası ise Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veled'dir. Babası da Belh şehrinin önemli bilginlerinden biridir. Doğduğu günden bu yana özel bir insan olan Mevlana, eğitim ve düşünce yapısıyla öne çıkmıştır. İnsanlığa yol göstemesinin yanı sıra barış için de mücadele verdiği bilinir. Kendini tasavvufiye adayan Mevlana Celaledini Rumi 17 Aralık 1273 tarihinde hayata gözlerini kapamıştır. Günümüzde ise barış, hoşgörü ve sevginin simgesi olarak adından söz ettirmektedir.
Hz. Mevlana Ne Demek?
Mevlana, efendimiz anlamına gelir. Asıl ismi Muhammed Celaleddin olarak da bilinir. Uzun süre Anadolu'nun şehirlerinden olan Konya'da ikamet ettiği için Rumi olarak da anılır.
Hz. Mevlana Anadolu'ya Nasıl ve Ne Zaman Geldi?
Mevlana, Moğol istilası nedeniyle Belh'i terk etmek zorunda kaldı. 1212 ve 1213 yıllarında ailesi ve yakın dostlarıyla birlikte Belh'ten ayrılarak Nişabur'a yerleşti. Mutasavvıf Ferîdüddin Attar ile karşılaşan Mevlana, ilgi çekerek takdirlerini kazanmaya başlamıştır.
Nişabur'dan sonra Bağdat'a ve sonrasında Kabe'ye gitmiştir. Hac farizasını yerine getirdikten sonra Şam'a gitmiştir. Şam'ndan sonra ise Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolunu takip ederek Karaman'a gelmiştir.
1222 yılında Karaman'a gelen Mevlana burada 7 yıl yaşadı. 1225 yılında ise Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile evlendi. Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adında çocukları oldu. Yıllar geçtikten sonra Gevher Hatun vefat etti ve Hz. Mevlana bir çocuklu dul kadın olan Kerra Hatun ile evlendi. Bu evlilikten ise Muzaffereddin ve Emir Alim Çelebi adlı iki oğlu ve Melike Hatun adlı bir kızı oldu.
Karaman'a geldiği yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin himayesi altında olduğu için Konya başşehirdi. Selçuklu Devlei en parlak dönemini yaşarken Konya, sanatkarlar ve ilim adamlarıyla ünlü bir şehirdi. Bu devletin başında Alâeddin Keykubad vardı. Alâeddin Keykubad, Mevlana Celaledini Rumi'yi Konya'ya davet ederek Konya'ya yerleşmesini istedi.
Hz. Mevlana Ne Zaman Vefat Etti?
3 Mayıl 1228 yılında Mevlana Konya'ya ailesi ve yakınlarıyla birlikte geldi. 12 Ocak 1231 yılında ise Mevlana Konya'da vefat etti. Mezar yeri Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi oldu. Günümüzde ise türbesi Mevlâna Dergâhı'ndadır.
Mevlana Celaleddin Rumi Türbesi Nerede?
Mevlana Celaleddin Rumi Türbesi Konya ilinde bulunmaktadır. Türbe, ziyaretçiler tarafından gelinen bir noktadır. Haftanın her günü açık olan türbenin belirli saatleri vardır. Gelmek isteyenler bu saatleri öğrendikten sonra gelebilirler. Ancak dini bayramlar ve kandil günlerinde türbe kapalı olabilmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi