E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya Usulü Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? Tarifi

03 Ocak 2024 Çarşamba 17:19
Genelde yoğurt çorbası ile karıştırılsa da yayla çorbası ve yoğurt çorbası ufak bazı farklar taşır. Konya yöresine özel püf noktalarıyla hazırlanan yayla çorbasının lezzeti ise bir hayli seviliyor. Peki, Konya usulü yayla çorbası nasıl yapılır?
Konya'nın yöresel lezzetlerinin ünü sadece Türkiye'de değil, sınırın ötesine de yayılmıştır. Birçok yörede yoğurt çorbası olarak da bilinen yayla çorbası, adından da anlaşılacağı üzere yoğurt ana malzemesi kullanılarak yapılan bir çorbadır. Türkiye'nin her bölgesinde yapılmaktadır. Ancak yörelere göre bazı ufak farkları olan bu çorbanın Konya yöresinde yapılan tarifi ise ufal farklara sahiptir. 
 
 
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan yayla çorbasının hazırlanışında özellikle yoğurt, un ve pirinç gibi malzemeler oldukça önemlidir. Yöresel lezzetleri sevenlerin mutlaka denemesi gereken bu tarifte ise ayrıca çorbayı servis ederken üzerine eklenecek sosu için de farklı malzemeler kullanılır. 
 
KONYA USULÜ YAYLA ÇORBASI İÇİN GERKELİ MALZEMELER 
 
Konya usulü yayla çorbası hazırlamak için malzeme kalitesi de önemlidir. Türk mutfağında en sevilen ve yaygın olarak yapılan yayla çorbasının Konya usulünde hazırlanışı için tercih edeceğiniz malzemelerin kalitesi de önemlidir. 
 
Konya usulü yayla çorbası hazırlamak için ihtiyaç duyulacak malzemelerden bazıları ise kısaca şunlardır:
 
4 yemek kaşığı süzme yoğurt,
1 yemek kaşığı un,
1 çay bardağı pirinç, 
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
5 bardak su.
Çorbayı hazırlamak için gerekli malzemelerin yanı sıra üzeri için de bazı malzemelere ihtiyaç duyulur. Tereyağı ve nane, isteğe göre 1 avuç haşlanmış nohut ve yine isteğe göre tavuk veya et suyu eklenebilir.  
 
KONYA USULÜ YAYLA ÇORBASI TARİFİ VE HAZIRLANIŞI
 
Konya usulü yayla çorbası hazırlamak için tüm malzemeleri temin ettikten sonra artık tarifi uygulamaya geçebilirsiniz. Basit birkaç adımda yayla çorbası hazırlanabilir. Sanıldığının aksine birçok çorbaya göre çok daha kolay bir tarife sahiptir. 
 
Konya usulü yayla çorbasının hazırlanışı ise şöyle:
 
İlk olarak süzme yoğurt 1 su bardağı su ile çırpılır ve içine yumurta ile un eklenerek çırpma işlemine devam edilir. 
Pirinç yıkanarak eklenir. 
Hazırlanan karışım uygun bir tencereye alınır ve üzerine suyu eklenerek çırpma işlemine burada da devam edilir. 
İsteğe göre içine nohut ya da et suyu eklenebilir. 
Kaynayana kadar aynı yönde sürekli karıştırılır. 
Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınır ve pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. 
Pirincin pişmesinin ardından altı kapatılarak çorba bir süre dinlendirilir. 
Son aşamada tuzu eklenir ve servis öncesinde üzerine eklemek için hazırlanan tereyağına nane eklenerek servis edilir. 
 
YAYLA ÇORBASI KESİLMEMESİ İÇİN NE YAPMALI?
 
Yayla çorbası yaparken en çok karşılaşılan sorunlardan biri çorbanın kesilmesidir. Konya usulü yayla çorbasında da kesilme sorunun yaşanmaması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Konya usulü yayla çorbasının kesilmemesi için dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri pirinç pişince yoğurtlu karışımın tencereye alınmasıdır. Çorbanın kesilmemesi için su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli olarak karıştırılmasıdır. 
 
 
Konya'nın sevilen yöresel lezzetlerinden biri olan yayla çorbasını yaparken bu tür temel püf noktalara dikkat edilmesi en doğru tarifi uygulamanıza yardımcı olacaktır. Konya usulü yayla çorbası yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer püf noktası ise yoğurt ve yumurtayı pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice çırpılması olacaktır. Ayrıca çorba pişerken sürekli olarak karıştırılması önerilir. Çorbanın üzerine de kızarmış tereyağı ve nane servisi de unutulmamalıdır. 

DİĞER HABERLER