E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya Usulü Etli Dolma Nasıl Yapılır? Tarifi

11 Ocak 2024 Perşembe 16:29
Biber, patlıcan, kabak ve daha pek çok farklı sebze kullanılarak yapılan dolmalar Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Peki, Konya usulü etli dolma nasıl hazırlanır? İşte herkesin aradığı o tarif…
Türk mutfağında yoğurtla birlikte tüketilebilecek en lezzetli yemeklerden biri olan dolma onlarca farklı tarifle yapılabiliyor. Biber, patlıcan ve kabak başta olmak üzere pek çok farklı sebzenin içi oyularak iç malzemesinin yerleştirilmesi ile hazırlanan bu yemek tercihe göre etli ya da etsiz olarak da tüketilebiliyor. 
 
Konya ve çevresinde etki dolma tarifleri ise en sevilen yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Etli dolmanın hazırlanışında ise malzeme tercihleri oldukça önemlidir. Genelde biber dolması etli dolma tariflerinde sık tercih edilen sebzeler arasında yer alıyor. Dolmalık biber taze olabileceği gibi kurutulmuş da olabilir. Kurutulmuş sebzelerden yapılan dolmalar da Türk mutfağında sevilerek tüketilmektedir.  
 
ETLİ DOLMA İÇİNE NE KONUR?
 
Konya başta olmak üzere birçok farklı yörede farklı dolma tarifleri uygulanmaktadır. Son derece lezzetli bir yemek olan etli dolmanın hazırlanışında ise iç malzemelerinin iyi ayarlanması son derece önemlidir. Etli dolma hazırlarken içinde tercih edilecek kıymanın kalitesi de önemlidir. Yörelere göre içinde tercih edilecek malzemeler farklılık gösterse de genelde benzer malzemeler kullanılır. 
 
 
Konya usulü etli dolma yapımında ihtiyacınız olacak malzemelerden bazıları ise kısaca şunlardır:
 
20 adet orta boy dolmalık biber,
2 adet orta boy kuru soğan,
150 gr kıyma,
4 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 adet domates,
1,5 su bardağı pirinç,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 çay kaşığı pul biber,
Yarım çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı tuz,
Yarım demet maydanoz.
Dolmanın ağız kısmını kapatmak için domates kullanabilirsiniz. Ayrıca sosunu hazırlamak için de 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1,5 su bardağı kadar sıcak su kullanmanız gerekecektir. 
 
KONYA ETLİ DOLMA HAZIRLANIŞI
 
Etli dolma hazırlamak için tüm malzemeleri temin ettikten sonra tarifi hemen uygulamaya geçebilirsiniz. Diğer pek çok yemeğe göre nispeten daha zahmetli bir yemek olan Konya usulü etli dolmanın hazırlanışı ise şöyle:
 
Biberlerin sap kısmından kapakları çıkarılır ve içi boşaltılarak iyice yıkanır. 
İç harcı için tencereye sıvı yağ eklenerek soğanlar hafifçe kavrulur.
Üzerine kıyma ilave edilir ve suyunu bırakıp rengi dönene kadar kavurma işlemi devam eder. 
Kabukları soyulan domatesler eklenir ve 3 – 5 dakika kadar suyunu çekene kadar kavrulur. 
Salça, pul biber ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. 
Son adımda ise yıkanan ve suyu süzülen pirinç ile ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırmaya devam edilir. 
1 – 2 dakika sonra kavurmadan sonra ocaktan alınarak iç harcı biberin içine kaşık yardımı ile eklenir. 
Doldurulan biberler domates ile kapak yapılarak kapatılır. 
Tencereye dizilirken biberlerin üzerinde bir miktar boşluk kalmalıdır. 
 
Dolmanın üzerine eklenecek sosu için salçayı sıcak su ile çözdükten sonra dolmaların üzerinde gezdirilerek dökülür. Dolmaların yarasını geçecek şekilde sıcak su ilave edilir ve kapağı kapatılarak orta ateşte pişmeye alınır. 
 
Biber ve pirinçler pişene kadar pişirme işlemi devam eder. Tüm dolmalar iyice piştikten sonra yanında yoğurtla beraber servis edilebilir. 
 
KIYMALI BİBER DOLMASI NE KADAR SÜREDE PİŞER?
 
Kıymalı biber dolmasının pişmesi süresi farklılık gösterebilir. Genelde dolmaların pişme süresi ortalama olarak 45 dakikayı bulmaktadır. Pişerken dolmaları kontrol etmeyi unutmayın. Yaklaşık 40 – 45 dakika içinde yemeğiniz hazır hale gelecektir. 

DİĞER HABERLER