E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Hatay’ın o ilçesi il oluyor! Haritadan 24 ilçe seçildi: 82 83 84 85 plakalı il olmaya aday!

19 Temmuz 2024 Cuma 11:28
Türkiye genelinde 24 ilçe il olmaya aday. Tek tek listelendi. Hatay’dan seçilen bir ilçe de il statüsüne kavuşacak. Yeni iller için 82, 83, 84 ve 85 plakaları kullanılacak. Peki Hatay’ın il olmaya aday ilçesi neresi? İşte il olmaya aday ilçeler

Türkiye genelindeki 24 ilçe il olmaya aday. Aralarında Konya, Diyarbakır, Adana ve Manisa'da yer alıyor.  Bu kapsamda Hatay'ın bir ilçesi de il olacak ilçeler arasında yer aldı. 82, 83, 84 ve 85 plakalı ilçeler listelendi. 

Hatay'ın il olacak ilçesi belli oldu

Hatay'ın İskenderun ilçesi, il olmaya aday. 

Neden İskenderun?

İskenderun'un il olmasında etkili olan faktörler:

İskenderun, limanı ve sanayi tesisleri ile önemli bir ekonomik merkezdir.

İlçe, Hatay'ın en kalabalık bölgelerinden biridir.

İskenderun'un coğrafi konumu, bölgenin lojistik ve ticaret açısından önemini artırmaktadır.

Gelişmiş altyapısı ve ulaşım ağları, İskenderun'un il olmasını destekleyen diğer önemli faktörlerdir.

Hatay'ın il olmaya aday ilçesi nasıl karşılanıyor?

İskenderun'un il olmaya aday olması bölge halkı arasında büyük bir heyecan ve sevinçle karşılanıyor. Vatandaşlar, il statüsünün bölgeye yeni fırsatlar getireceğine inanıyor. Hatay'ın İskenderun ilçesinin il statüsüne yükseltilmesi, bölgenin kalkınması ve gelişimi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 

İl olmak için istenen kriterler

İl olmak için, ilçelerin belli kriterlere uyması gerekiyor. Nüfusunun en az 100 bin, il merkezine en az 50 kilometre uzaklıkta olması, mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kriterler arasında yer alıyor.

İşte il olmaya en yakın ilçeler

Siverek, Şanlıurfa

İskenderun, Hatay

İskenderun, Hatay'ın nüfus bakımından 2. büyük ilçesidir. Nüfusu 248.335 kişidir. İlçe Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olup bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir konumdadır. MÖ 333 yılında, Büyük İskender'in İssos yakınlarında kazandığı zaferden sonra Alexandreia adıyla kurulmuştur. 

Bandırma, Balıkesir

Akhisar, Manisa

Edremit, Balıkesir

Cizre, Şırnak

Çorlu, Tekirdağ

Elbistan, Kahramanmaraş

Ereğli, Konya

Konya'ya 150 kilometre uzaklıkta olan ve adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 153 bin 849 nüfusu olan Ereğli, il merkezine uzaklığı ve nüfusu il olmak için istenen kriterlere uyuyor. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da iyi olan Ereğli il olmaya aday olan ilçelerin arasında gösteriliyor. 

Ergani, Diyarbakır

Alanya, Antalya

Fethiye, Muğla

Yüksekova, Hakkari

Manavgat, Antalya

İnegöl, Bursa

Kahta, Adıyaman

Midyat, Mardin

Lüleburgaz, Kırklareli

Ünye, Ordu

Nazilli, Aydın

Kozan, Adana

Kozan, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 73 km'dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli doğuda Osmaniye, Kadirli güneyde Ceyhan, İmamoğlu Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir.

Polatlı, Ankara

Erciş, Van

Tarsus, Mersin

(Selman Kaya)

DİĞER HABERLER