E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Sebepsiz Sinirlenmek Mizaç Değil Hastalık Belirtisi Mi?

02 Ekim 2023 Pazartesi 10:33
Etrafınızda sinirlenmemesi gereken en ufak durumlarda dahi agresif olan birileri var mı? Bu durumu, onun mizacına bağlıyorsunuzdur. Gereksiz ve olmaması gereken yerde sinirlenmek bazen mizaç değil iç dengede gerçekleşen sağlıksız işleyişten kaynaklanabilir.

Aslında sinirli olma haline benzeyen bu durum tahammülsüzlüktür. Tahammülsüzlük hızlı metabolizmadan kaynaklanır. Dengesiz ve aşırı hızlı metabolizma sinirlilik, çarpıntı, huzursuzluk, anksiyete, sıcak ile soğuğa dayanamama gibi bir çok duygusal değişikliklere neden olur.

Ruh halini etkileyen bu metabolizmayı başlıca tiroit hormonu yönetir. Genel olarak TSH ile ilgili rahatsızlıklar ne kadar şiddetli olursa ruh hali değişiklikleri de o kadar şiddetli olur. Bunun nedeni anormal TSH hormon düzeyleridir. TSH hormon düzeylerinde ki hızlı değişiklikler duygularınızı alt üst edebilir. Aşırı öfke ve sinir hipertiroidizm rahatsızlığında çok sık görülür. Kendinizde ve etrafınızda sinirli mizaç ile karşı karşıya kalırsanız aklınıza TSH değerlerine baktırmakta fayda vardır.

 

Sinirlenmeye Sebep Olan TSH Nedir?

TSH (Thyroid stimulating hormone), hipofiz bezinden salgılanan metabolizmayı en çok etkileyen hormondur. Bu hormon vücudun metabolik dengesini, kalp ve sindirim fonksiyonlarını, kas kontrolünü, beyin gelişimini ve kemik sağlığını sürdürmektedir. Böylesine önemli görevleri varken kandaki seviyesinin en ufak değişikliği ciddi sorunlara yol açabilir. Vücuttaki hormonlar için TSH çok önemlidir.

Boğazın altında bir bez olan tiroit bezinin salgılanması için adeta bir uyarıcıdır ve vücut fonksiyonlarının sistemli çalışmasında pek çok sorumlulukları vardır. Sinirlenmeniz hipertiroidin en belirgin semptomudur. Bu belirtiyi mizaç diyerek kenara atmak daha da ciddi sorunlara yol açabilir. Mutlaka geciktirmeden belirtilerinizi gözlemleyip doktorunuzdan destek almayı unutmayınız. Doktorunuz TSH seviyelerini kontrol altına almak için altta yatan nedenini belirleyip uygun tedavi planını belirleyecektir.

 

 

TSH Değeri Yüksek Olursa Ne Olur?

TSH değerinin yüksekliği sinirli olma halinin asıl sebebi hipotroidizm rahatsızlığına neden olur. Unutkanlık, halsizlik, asabilik ve kolay üşüme gibi yaşam kalitesini düşüren bir çok belirtileri vardır. Hızlı kilo alma, gözde şişlik, kısırlık gibi durumlar da yaratabilmektedir. TSH 4.5 mU/L üzerindeyse yüksektir. Araştırmalar, eğer anksiyete ve sürekli sinirli olma hali bir TSH yüksekliğinden kaynaklanıyorsa, bu bozukluk uygun şekilde tedavi edildiğinde semptomların genellikle ortadan kaybolduğunu göstermiştir. TSH normal seviyelerde seyredince sinirlilik hali de düzelecektir.

 

TSH Yüksekliği Neden Olur?

TSH, bağışıklık sistemi hastalıklarından ve beslenme yoluyla çok fazla tuz alınmasından dolayı yükselir. Genellikle genetik yatkınlık bu durumda çok fazla etki eder. İlk zamanlarda belirti göstermeden ilerler. Zaman içerisinde kalp hastalıkları ve obeziteye neden olur. Uzun süre tedavi edilmezse sık olmasa da hayatı ciddi tehdit eden miksödem komasına sebep olmaktadır. Tiroid sorunları ve TSH yüksekliği panik ataklara neden olabilir.

 

 

Sinire Sebep Olan Yüksek TSH Belirtileri Nelerdir?

  • Sinirlilik, halsizlik
  • Depresyon
  • Saç dökülmesi ve saçlarda kırık
  • Üşüme
  • Tırnak kırıklığı
  • Unutkanlık
  • Eklem ağrıları
  • Cilt kuruluğu
  • Kilo alma, obezite
  • Kalpte aritmi
  • Sindirim rahatsızlıkları

 

Normal Bir İnsanda TSH Kaç Olmalı?

Kandaki TSH için olması gereken değerler 0.35-4.5 mU/ml'dir. Gençlerde ise sınır değeri daha da yüksek olabilir. Bireyler yaşlandıkça TSH seviyesi fizyolojik olarak yükseliyor. Tirot bezinin sağlıklı bir şekilde çalışması, sinir sistemi ve mental sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Tiroit sorunları düzeltilmedikçe sinirlilik ve anksiyete devam eder. 

Bu yüzden TSH seviyeleri belirttiğimiz aralıkta olmalıdır. Sinirlenmeniz hipertiroidizmden kaynaklanıyorsa ve tiroid hormonlarınız kontrolden çıkmışsa mutlaka endokrin bölümüne başvurup tedavi ile hormon seviyenizi kontrol altına almalısınız. TSH seviyeniz normal değerlerde seyredince sinirlilik haliniz ortadan kalkacaktır.

DİĞER HABERLER