E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Öksürük şikayetiyle gitmişti! Midesinden çıkanlar doktorları şok etti

06 Mayıs 2023 Cumartesi 15:12
Öksürük krizi nedeniyle hastaneye başvuran Brezilyalının midesinde onlarca tenya larvası olduğu ortaya çıktı. Uzmanların ilk uyarısı, yiyeceklerin iyice yıkanması gerektiği yönündeydi.
Brezilya'da şiddetli ve geçmeyen öksürük nedeniyle hastaneye başvuran hastanın midesinde beyin ve göze ulaştığı an ölmesine neden olacak onlarca tenya olduğu ortaya çıktı. Normal durumlarda zararsız olan tenyaların beyin ya da göz dokularına girdikleri anlarda ölümle sonuçlanan problemler oluşabiliyor.

Hastanın, domuz tenyasının genç formunun neden olduğu sistiserkoz isimli doku enfeksiyonuna yakalandığı anlaşıldı.

Hastanın röntgeninde yüzlerce beyaz nokta tespit edildi. Bu beyaz noktaların parazitlerin kireçlenmiş kalıntıları olduğu ortaya çıktı.

Hastayı tedavi eden Dr. Vitor Borin de Souza, Twitter'dan yaptığı açıklamada, tenyalara yakalanmamak için yiyeceklerin iyice yıkanması gerektiğini söyledi. 

Epilepsi vakalarının yüzde 70'i tenyalar yüzünden

Sistierkozda normalda bağırsaklarda yaşayan tenyaların kas ve beyin gibi dokulara girdiği biliniyor. Tenyalar girdikleri bu dokularda kist gibi şişliklere neden oluyor.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, beyinde gelişen domuz tenyası larva kistlerinin dünyanın bazı bölgelerindeki epilepsi vakalarının yüzde 70'inden sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişinin domuz tenyası ile enfekte olduğu düşünülüyor.



Tenya Nedir, Neden Olur? 

Daha küçük bağırsak parazitleri olan tenyaların diğer biçimleri de, vahşi hayvanlarla doğrudan temastan sonra insanları etkiler, evcil hayvanlar veya özellikle tilkilerle kontamine olmuş meyve ve sebzelerin tüketilmesi. Daha da önemlisi, bu tür zoonoz çeşitli pulmoner veya nörolojik bozukluklara yol açabilir.

Uzunluğu 10 metreye ulaşabilen uzun, hermafroditik, yassı, parçalı bir kurttur. Tenya, ince bağırsağın içindeki vantuzlar yardımıyla kendi kendine tutunur ve yediğimiz besinlerle büyür. Tedavi edilmezse solucanlar 30 yaşına ulaşabilir.

Tenya Neden Olur?
Tenya yumurtaları hayvanlar (sığır vb.) tarafından sindirilir ve daha sonra kaslarında larvalara dönüşür. Sırasıyla bu eti tükettiğimizde, yaşayan larvalar kendi bağırsaklarımızı kolonize eder. Kuluçkalanmamış tenya yumurtaları içeren balıkları tüketmek bizi kirletebilir. Pişirmek tenya larvalarını öldürür, ancak pişmemiş veya az pişmiş et tüketmek tenyaları yakalama şansını artırır.




 

DİĞER HABERLER