E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

10 Eylül 2024 Salı 09:47

Gözde içe, dışa, yukarı veya aşağıya doğru bakmasını sağlayan 6 adet kas bulunur. Bu kaslar koordineli bir şekilde çalışarak, gözün bir nesneye odaklanırken aynı paralellikte olmasını sağlarlar. Ancak gerek yapısal problemler gerekse sağlık koşulları kaslar arasındaki koordinasyonun olumsuz yönde etkilenmesiyle sonuçlanabilir ve ortaya şaşılık çıkabilir. Gözlerde farklı bir yöne doğru kayma görülebilir. Göz kayması ameliyatıyla göz kasları üzerine müdahaleler yapılır. Ameliyatta bazı kasların boyutlarının değiştirilmesi sağlanırken, bazı kaslar ise devre dışı bırakılabilir. Bu sayede gözün ideal şekilde hizalanması desteklenir. Her yaş grubuna uygulanabilen şaşılık ameliyatıyla, şaşılık etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Şaşılık Cerrahisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şaşılık cerrahisi genellikle lokal anestezi etkisi altında, ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılan bu ameliyat sırasında göz kaslarının kısaltılması veya uzatılması gibi işlemler yapılabilir. Bu sayede güçsüz kaslar güçlendirilebilir, güçlüler ise zayıflatılabilir. Ameliyat öncesinde hangi göz kasına ne kadar müdahale edileceği muayene sırasında tespit edilir. Bu sayede ameliyat sırasında ideal işlemler uygulanabilir.

Ameliyat göz yüzeyindeki konjonktiva isimli ince zarın açılmasıyla başlar. Bu zar yapısının açılması ardından göz kaslarına ulaşılarak kaslar üzerinde işlemler yapılır. Kaslar üzerinde yapılan gerekli müdahaleler ardından konjonktiva yeniden kapatılır ve ameliyat tamamlanır. Tüm prosedür genellikle bir saat içerisinde tamamlanmış olur. Müdahale edilmesi gereken kas sayısına bağlı olarak bazı durumlarda ameliyat 2 saate kadar uzayabilir.

Şaşılık ameliyatı genellikle göz veya göz çevresine kesi açılmadan yapılan ameliyatlardır. Bu sayede ameliyat sonrasında dikiş atma ve dikiş aldırma gibi işlemlere gerek kalmaz. Ameliyat sonrasındaki ilk gün gözler bir bandaj yardımıyla kapatılabilir ve ertesi gün doktor tarafından açılır. Ameliyat sonrasında hasta herhangi bir ağrı veya acı şikayetiyle karşılaşmaz. Gözde kızarıklık ve batma hissi görülmesi beklenen bir durum olurken, bu durum doktor tarafından verilecek damlalarla kontrol altına alınabilir.

Şaşılık Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her ameliyat türünde olduğu gibi şaşılık ameliyatının da bazı riskleri mevcuttur. Şaşılık ameliyatı uzman bir hekim tarafından uygulanması halinde güvenilir kabul edilen bir ameliyattır. Ameliyat sonrasındaki süreçte doktorun önerilerinin birebir uygulanması ve göz ve göz çevresi hijyenine dikkat edilmesiyle komplikasyon riski minimum düzeye indirilebilir.

Şaşılık ameliyatının risklerinin düşürülmesinde yaş önemli bir etkendir. Yetişkinlik döneminde gerçekleştirilen ameliyatlarda beyin gözün yeni pozisyonuna alışmakta zorluk yaşayabilir. Bazı vakalarda çift görme gelişimi görülebilir. Bu nedenle şaşılıkta erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir.

Ameliyat Sonrasında Yeniden Gözlerde Kayma Görülebilir Mi?

Başarılı bir operasyon süreci atlatılması ardından gözlerde yeniden kaymayla nadiren karşılaşılır. Kaslara gereğinden fazla müdahalede bulunulması halinde gözde şaşılık gelişen yönün tam tersi yönünde bir kayma gelişebilir. Ancak süreç ve takibi alanında uzman bir göz hastalıkları uzmanı tarafından gerçekleştirildiğinde, bu ihtimalle karşılaşma oranı oldukça düşüktür.

Başarılı bir operasyon süreci geçirilmesine rağmen bazı durumlarda hastanın görme kusurları yeniden şaşılık gelişmesini tetikleyebilir. Şaşılık ameliyatı sırasında sadece göz kaslarına işlemler uygulandığından, diğer kırma kusurlarına yönelik bir işlem gerçekleştirilmez. Bu nedenle ameliyat sonrasında hastanın gözlük veya lens kullanımına devam etmesi veya bu problemler için de farklı bir tedaviye başvurması gerekebilir. Görme yetisi iyi olan bir gözde yeniden kayma gelişme riski son derece azdır.

Doğru müdahaleler ve sağlıklı bir takip süreciyle yeniden göz kayması riskiyle karşılaşma durumu minimum düzeye indirilebilir. Ancak kaymanın yeniden yaşanması halinde ikinci bir ameliyat uygulanarak bu problemin giderilmesi sağlanabilir

DİĞER HABERLER