E-gazete
Diş Hekimi İlker Erdoğan bu konuda detaylı araştırma yaptığını ve vardığı sonuçları şu şekilde belirtti: "Ağız içi hijyeni ihmal edilmemesi gereken durumlardan biridir. Doktora çalışmalarıma da dahil ettiğim ağız içi, bakterilere sıklıkla maruz kalan bir yerdir. İyi ve kötü bakterilerin bir arada bulunduğu ağız içinde bakteri dengesinin tutulması önem arz ediyor.
Aksi takdirde ağız içi hastalıklar meydana geliyor. Hatta sadece ağıziçi problemleriyle de yeterli kalmayıp kişinin genel sağlığını etkileyen hastalıklara da neden oluyor. Kan dolaşımındaki bakterilerin kalbe gitmesiyle kalp krizi tetiklenebilir.”
Diş Hekimi İlker Erdoğan diş ağrısının kalp krizine neden olabileceğini şu cümleleriyle açıkladı: "Amerika'da yapılan araştırmalara göre bazı diş ağrılarının kalp krizine neden olabileceğini ortaya ortaya koydu. Özellikle de kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilerin diş ağrısı yaşadıklarında kalp krizi geçirme riski vardır.
Çenenin sol tarafına yayılan ağrı bu durumda en dikkat çeken bir haberci olabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre ise diş ağrısının kalp krizine neden olabileceği açıklandı. Bununla birlikte diş ağrısının aynı zamanda inmelere neden olabileceği de yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Dolayısıyla dişlerdeki çürükler ve ağız içi sağlığı kalp kriziyle ilişkilidir. Japonya'da belirli eyaletlerde yapılan araştırmalara göre 65 yaş üstü kişilerin ağız içi hijyen ve diş sağlığı problemleri yaşayanların ani kalp durması nedeniyle hayatlarını kaybettikleri de açıklanmıştır.
Ağız sağlığı kalp hastalıklarına maruz kalan çocuklarda ve kalp kapak hastalığı olan yetişkinlerde oldukça önemli. Dolgu ve çekim gibi diş tedavi uygulamalarından sonra diş çürüklerindeki bakteri kan yoluyla kalbe gidebilir.
Kalpte bu bakteriler giderek çoğalır ve ‘İnfektif Endokardit' adı verilen kalpteki doku enfesksiyonuna yol açılır. Eğer bu bakteriler kalbe yerleştirilen protezin üzerinde çoğalırsa ‘Protez Endokardit' adlı son derece ciddi bir hastalığa yol açar.”