E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Çene Ameliyatı Nedir? Kimler İçin Gereklidir?

26 Temmuz 2024 Cuma 14:41

Çene ameliyatı genellikle estetik görünüm için ya da sağlık sorunları nedeniyle tercih edilen ortognatik cerrahi olarak bilinen bir işlemdir. Peki bu ameliyat kimlere uygulanır? Dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İşte cevapları

Çift Çene Ameliyatı Nedir?

Hastanın ihtiyacına göre alt ve üst çene ayrı ayrı ameliyat edilebildiği gibi aynı anda işlemlerde yapılabilir. Çift çene operasyonu genellikle 18 yaş üzeri hastalara uygulanır. Ameliyat süresi genellikle çenedeki bozukluğa ve işlemin zorluğuna göre değişiklik gösterir. Çift çene operasyonu genellikle ordotontik tedavinin yetersiz kaldığı hastalarda uygulanır.

Çift Çene Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kişilerin alt ve üst çenelerinde yaşadıkları bozuklukları gidermek için tercih ettikleri cerrahi işlemdir. Ordotontik tedaviler tek başına çene bozukluğunu gidermediği durumda çene ameliyatı tercih edilir. Peki hangi durumlarda tercih edilir?

  • Ortodontik tedavinin tek başına yeterli olmadığı durumda
  • Çene işlevlerinin düzgün yerine getirilmediği durumlarda
  • Uzun süreli ortodontik tedavi görmüş kişilerde bu durumun kalıcı olmasını sağlamak için
  • Tedavi süresinin daha kısa olması için
  • Nefes almayı rahatlatmak için çünkü genellikle ameliyat sonrası daha rahat nefes alınır.
  • Genellikle çene problemleri konuşmayı olumsuz etkileyebilir. Konuşmadaki sorunların düzeltilmesi için çene geriliği gibi problemler düzeltilir.

 

Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi alt çene ameliyatı riskleri ve üst çene ameliyatı riskleri elbette ki bulunmaktadır. Alanında uzman bir hekim ile görüştüğünüzde hem riskleri detaylı konuşabilir hem de bu risk dönemini en uygun şekilde kontrol altında tutabilirsiniz. İşte alt çene ameliyatında olası durumlarda meydana gelebilecek riskler

 

  • Ameliyat bölgesinde geçici kanamalar meydana gelebilir.
  • Ameliyat bölgesi hijyen kurallarına dikkat edilmezse enfeksiyon kapabilir.
  • Diş ve diş eti problemleri yaşanabilir.
  • Tat alma duyusunda kısa ve geçici süre his kaybı yaşanabilir.
  • Çene eklemi problemleri de alt çene ameliyat riskleri arasındadır.

 

Çene Ameliyatı Avantajları Nelerdir?

Genelde hastalar alt çene kayma belirtileri gördüklerinde ya da üst çene ile ilgili bir sıkıntı yaşadıklarında çene operasyonuna başvururlar. Hem psikolojik hem de fiziksel birçok avantajı olan bu operasyonun insan üzerinde en belirgin avantajları ise şu şekildedir

  • İyi ve estetik bir görünüm elde edilir.
  • İnsanın özgüvenini arttıran bir operasyondur. Bu sebeple yaşam kalitesi de artar.
  • Çiğneme, yemek yeme ve konuşma gibi sorunlar ortadan kalkar.
  • Ortodontik tedavilerin uzun sürede sonuçlanmasına yardımcı olur.
  • Varsa nefes ve solunum ile ilgili sorunlar ortadan kalkar.
  • Sonrasında herhangi bir iz kalmayacağı için estetik olarak bir sorun teşkil etmez.

 

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

Ağız diş çene cerrahisi işlemleri genel olarak belli aşamalardan oluşur. Her cerrahi işlem gibi öncesi ve sonrası oldukça önemlidir.

 

Hazırlık aşaması

Hastayı cerrahi işleme hazırlamak için uzman hekim hastanın klinik geçmişini inceler. Operasyon öncesi doktorun dişleri hizalaması için aparey ve diş teli takması gerekebilir. Hastanın psikolojik ve fiziksel olarak ameliyata hazır olması beklenir. Bu aşamada her ameliyatta olduğu gibi hekim bazı ilaçların kullanımını bırakmanızı isteyebilir.

Müdahale

Dişleri ve çene yapısı önceden planlanır. Kemik taban yer değiştirmeleri hesaplanır.  Buna göre ameliyat esnasında yer değiştirmelere rehberlik edecek oklüzal plaklar hazırlanır. Uzman hekim daha sonra yüz kemikleri üzerinde hassas kesimler yapar. Yüze en doğru şekilde kemikleri tekrar sabitler. Ameliyat tamamen ağız içinden gerçekleşir. Bu sebeple yüzde herhangi bir ameliyat izine rastlanmaz. Çene geriliği ya da diğer çene sorunları için yapılan bu ameliyatlar genellikle 2-3 saat arasında sürer. Genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hastanın ameliyat sonrası 1-2 gün içerisinde taburcu etmesi beklenir.

Operasyon sonrası

Ameliyat sonrası gazlı bez ve yamalar uygulanabilir. Operasyon sonrası 12 saat boyunca ameliyat olan bölgeye buz uygulaması yapılır. Herhangi bir enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisine başlanabilir. Alt çene ameliyatı olanlar genellikle 10 gün boyun bölgelerinde şişlik ve morluk olabileceği konusunda uyarıyor. Fakat bu olumsuz durum yavaş yavaş kaybolur.

 

Çene Ameliyatı Fiyatları 2024

Çene cerrahi işlemlerinin fiyatları ve özelde çene ameliyatı fiyatları tüm diğer işlemler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ameliyatın maliyetini belirleyen temel faktörler hekimin uzmanlığı, tecrübesi, hastane ve anestezi sağlayıcılardır.

 

Ameliyattan önce ortodontik bir tedaviye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bu durumda işlem maliyeti biraz daha artabilir. Celal Çandırlı kliniğinde çene ameliyatı başta olmak üzere sorunlarınıza en uygun şekilde çözümler üretilir.

 

Çene Ameliyatı ile İlgili Merak Edilen Sorular

İnsanlar diş ile ilgili hastalıklarda çözme ulaştıran yollara hep korkarak bakarlar. Bunun sebebi ise çevrelerinde gördükleri ve deneyimledikleri olumsuz sonuçlar, başarısız çene ameliyatı gibi durumlardır. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için aklınızdaki tüm soruların cevaplanması ve alanında uzman bir hekim ile ilerlemeniz gerekir.

 

1 – Çene Ameliyatı Kaç Ayda İyileşir?

İyileşme süreci kişiye ve bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama olarak düşünülürse iyileşme süreci 1 aya kadar devam edebilir.

2 – Çene Ameliyatında Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Bu durum genelde doktorun karar vereceği bir süreçtir. Fakat genellikle 2-3 gün iki çene birbirine bağlıdır ve beslenme pipetle olur. Hekiminiz bu süreci hastanede geçirmenizi isteyebilir.

3 – Çene Eklemi Ameliyatı Riskli mi?

Çene eklem problemleri ameliyat sonrası görülebilir. Bazı durumlarda ağzı açma ve kapamada sorunlar, çiğnemede sıkıntılar yaşanır. Ameliyatta enfeksiyon riski oluşabilir. Fakat bu durumların hepsi geçicidir. Kalıcı bir risk olmaz.

4 – Çene Ameliyatı Yaş Sınırı Var mı?

Özellikle üst çenede yaşanan sorunların çözümü ve cerrahi işlem için kemik gelişiminin tamamlanması gerekir. Bu da üst çene operasyonu için 18 yaş sınırı demektir.

 

DİĞER HABERLER