E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya ve Isparta’yı ikiye bölen dağ! Çoğu kişi bu bilgiyi bilmiyor

20 Ağustos 2023 Pazar 13:29
Konya’nın Beyşehir ilçesi ile Isparta’nın Yenişarbademli ilçesini kapsayan, yayla alanları bakımından zenginliğiyle öne çıkan Anamas Dağı, Konya’ya bağlı olarak gözükse de batı tarafı Isparta’ya bağlı.

Anamas Dağı mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havada çok sayıda yaylacıya ev sahipliği yapıyor. Toros Sıradağları'nın bir kolu olan Anamaslar, bitki örtüsü ve iklim yönünden çok farklı özelliklere sahip. Anamas Dağı Beyşehir ilçesinde geniş yer tutar ve türlü adlarla yelpazelenerek yayılırlar.

Kuzeybatıdan güneydoğu doğrultusunda uzanan Anamas Dağları, batıdan ve güneybatıdan yüksek ve sarp dikliklerle ovaya inerler. Dedegül, Kartos, Dumanlı, Naldöken, Dippoyraz, Anamas dağının başlıca tepeleridir.

Dağın batısı Isparta'nın doğusu ise Konya'nın

Konya ile Isparta sınırları içerisinde bulunan Anamas dağı iki şehir için de paylaşılması zor olan bir doğal güzelliktir. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan bir kararla Anamas Dağı'nın batısı Kızıldağ Milli Parkı'na, doğusu ise Beyşehir Gölü Milli Parkı'na dâhil edilmiştir.

Anamas Dağı Dedegöl Dağı olarak da bilinmekte.  Google'da Dedegöl Dağı olarak aratırsanız bu dağın Isparta'nın Yenişarbademli ilçesi sınırı içerisinde olduğunu, Anamas Dağı olarak aratırsanız ise Konya'nın Beyşehir ilçesinde bağlı olduğunu göreceksiniz.

Anamas Dağı'nın özellikleri

Anamas Dağı'nın uzunluğu 110, genişliği 50 km civarında olan dağın bir kısmı Konya'nın  Beyşehir ilçesi ile Isparta ve Antalya illerinin sınırını oluşturmaktadır. Bu dağ silsilesinin 2.998 m. ile en yüksek noktası olan Dedegöl Dağı Isparta ili Yenişarbademli ve Aksu ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır.

Söylenceye göre, zirveye adını veren güller erenlerden sayılan bir dede tarafından dikilmiş ve burası zamanla "Dedegül” adını almıştır. Dağ çevresinde birçok farklı iklim alanlarının varlığı nedeniyle yöre, bitki türleri bakımından da büyük zenginlik göstermektedir. Anamas Dağları 2.000 m. yüksekliğe kadar ormanlarla kaplıdır. Dağlarda yoğun olarak karaçam, ladin, kızılçam, ardıç, köknar ve meşe ormanları bulunmakta, burası Türkiye'nin önemli oksijen merkezleri arasında gösterilmektedir.

Batı Toroslarda tek buzul bulunan dağıdır. Dipoyraz tepesinin kuzeye bakan yamacında birkaç küçük buzul yer almaktadır.

Yörüklerin vazgeçilmez yaylaları

Anamaslar üç ilin sınırları dâhilinde hayvancılıkla geçinen Yörüklerin vazgeçilmez yaylakları halindedir. Bilindiği kadarı ile Hacı İsalı, Eski Yörük, Töngüşlü, Çakal, Karakoyunlu Saçı Karalı (Hayta), Yörükleri Anamas yaylalarına çıkarken, Çoşlu (Honamlı), Tırtar (Honamlı) ve Manavlı Yörükleri Seydişehir ve Beyşehir sınırlarında yaylarlar. Karahacılı Aşireti ise daha çok Emeredin, Dumanlı ve Dedegöl Dağları ve eteklerini yaylak olarak kullanırlar.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

DİĞER HABERLER