E-gazete
10 bin yıllık bir mirasa ev sahipliği yapan Konya, yöresel mutfağı, müzeleriyle, kültürü ve manevi değerleriyle huzur bulabileceğiniz bir şehir.
Konya sadece yüz ölçümü ile değil tescilli yemekleri ile de ilk sırada yer alıyor. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya, zengin bir mutfağa sahiptir. Konya mutfağı başta Osmanlı olmak üzere, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi farklı kültürleri de içinde barındırır.
Tonlarca üretiliyor
Konya'da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan Mevlana şekeridir.Konya ve Mevlana'yla bir bütün haline gelen bu şeker, Konya ilinin simgelerinden de biridir. Konya'da her gün tonlarca Mevlana şekeri üretilmektedir.
Peynir şekeri olarak biliniyor
Ağıza alındığında ağızda dağılan bu şeker, halk arasında "peynir şekeri” olarak da bilinir. Çünkü bu şekerin görüntüsü peyniri andırmaktadır. Ayrıca peynir kıvamında ağızda dağıldığı için asırlardır peynir şekeri olarak bilinmektedir.
Asırlardır üretimi yapılan Mevlana şekerinin seveni de oldukça fazla. Çayın yanında tercih edilebileceği gibi bir yere giderken hediye olarak da götürülmektedir. Yolu Konya'dan geçen pek çok kişi bu şekerden paketlerce almaktadır.
Dünyanın dört bir yerine gönderiliyor
Bakır kazanlarda 140 derecelik ısıyla şeker, su ve limon tuzundan üretilen Mevlana şekerine, yabancı ülkelerden de bu şekere büyük ilgileri var.
Mevlana şekeri dünya da eşi benzeri olmayan bir şeker olarak adlandırılır. Konya'da etli ekmekten sonra en çok bilinen lezzetlerinden biri olan asıl adı peynir şekeri olan Mevlana şekeri, dünyanın dört bir yanına gönderilmektedir.
Mevlana şekeri sağlıklı mı?
Mevlana şekerinin üretiminde hiçbir katkı maddesi olmadan yalnızca şeker, limon tuzu ve su katılarak üretiliyor. Başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Herkesin güvenle tüketebileceği bir şekerdir.
Mevlana Şekeri Nasıl Yapılır?
Mevlana şekeri nasıl yapılıyor sorusu, bu şekeri yiyen pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Mevlana şekeri yapılırken şu aşamalar izlenir:
Her şekerlemenin ana malzemesi şeker olduğu için bu şeker için de toz şeker kullanılır.
Özel olarak kullanılan kazanlara, su ve toz şekeri eklenir. Su oranı ve şeker oranı tam kıvamında olmalıdır.
Şekerin üzerini bir miktar geçen su eklenir ve kaynama işlemi başlar.
Kazan içindeki sıcaklık 100 santigrat olduğunda malzemelerin içine limon tuzu eklenmektedir.
Şekerli suya kıvam vermesi ve fermente işleminin başlaması için limon tuzu eklenir.
Limon tuzunun eklenmesinden sonra kazandaki malzemelerin karıştırılması kesilir.
Kaynayan malzemeler, soğutma aşaması için ayrı bir alana alınır.
Önceden yağlanmış levha üzerine dökülen karışım soğuması için dinlendirilmeye alınır.
Soğuyan şekerli karışım özel olarak ağartma cihazlarına girmektedir. Ağartma cihazlarında şekerin rengi ve kıvamı ayarlanır.
Ağartma ustalarından onay alan karışımlar, şeker kalıplarına dökülür.
Şeker kalıplarında kıvama gelmesi ve donması için bekletilir.
Bu aşamada balmumu kullanılıyor. Balmumu şekerin kolayca kesilmesine yardım eden özel malzemelerden biri oluyor.
Kesilen şekerler şimdi de süzgeç içine alınır. Süzgeç içinde yer alan şekerlerin üzerine özel bir cihazla su serpilir. Su, şekerlerin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlayan malzemelerden biri olarak dikkat çekiyor.
Nemlendirilme aşamasını bitiren Mevlana şekerleri, son defa dinlenmeye geçiyor ve ortalama 5 saat sonra tüketime hazır hale geliyor.
Genel olarak Mevlana şekeri içindekiler incelendiğinde su, toz şeker ve limon tuzu dikkat çeker. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen Mevlana şekerlerini almaya dikkat ediniz.
(Mustafa İlker Şen)