E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da sakinliğin adresi: Beyşehir Gölü sananlar yanılır!

15 Ağustos 2023 Salı 13:44
Konya’da birçok göl vardır bunlardan bir tanesi de Suğla Gölü’dür. Konya’da turizm açısından büyük öneme sahiptir.

Konya'da bulunan Suğla Gölü'nde bölge halkı teknelerle balıkçılık yapıyor. Gökyüzünün mavisiyle, yosunların yeşilini birleştirerek, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı haline geliyor. Gölde bir çok kuş türü de bir arada yaşıyor.

Suğla Gölü'nün oluşumu ve tarihçesi

Suğla Gölü veya Yalıhüyük Gölü, Türkiye'nin Konya ilinin güneybatı kesiminde yer alan göl. Oluşumu Karstiktir. Yağışlı yıllarda alanı iyice genişlemekte kurak yıllarda ise göl kurumakta ve alüvyonlu göl tabanı ortaya çıkarak, iyi bir tarım alanı oluşturmaktadır. Suyu tatlıdır.

Beyşehir Gölü'nden çıkan sular eskiden Suğla Gölü'ne dökülmekteydi. Beyşehir Gölü çıkışının regülatör yapılarak sular kanalize edildi. Artık Beyşehir Gölü'nden çıkan sular Suğla'ya uğramadan Çarşamba Suyu'na bağlandı. Suğla Gölü önemli bir kaynağında mahrum oldu ve sonucunda küçüldü.

16.000 hektarlık göl, 2.500 hektara kadar küçüldü. Gölün geri kazanılmasına 1999 yılında karar verilerek rezervuar alanına çevirme kararı alınmıştır. 2003 yılında proje tamamlanmış, 4.000 hektarlık alan göl haline gelmiştir. Küçülen gölün eski tabanı tarım arazisine çevrilmiştir. Fakat doğal dengesi bozulan göl yağışlı mevsimlerde taşarak tarım arazilerine zarar vermektedir.

Gölün Özellikleri

Suğla gölü tatlı suya sahip olan bir göldür ve karstik oluşum ile meydana gelmiştir. Karstik göllerden bir tanesi olan Suğla Gölü alüvyon göl tabanlı bir göldür.Göl tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Gölün kapladığı alan ise 16 bin hektardır.

Suğla Gölü'ne nasıl gidilir?

Göl Konya'nın, Seydişehir İlçesi'nde yer almaktadır. Seydişehir'e 18 kilometre uzaklıkta yer alan Suğla Gölü'ne yol tarifi almak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

YOL TARİFİ

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER