E-gazete
Malazgirt Savaşı öncesi Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın Anadolu'ya gönderdiği birliklerin Konya'ya kadar gelip, Bizans askerleri tarafından haince şehit edilerek, cenazelerinin atıldığı yer olarak biliniyor.
‘Türklere Anadolu'nun kapılarını açan zafer'
Malazgirt savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde Alparslan tarafından yönetilen Selçuklu ordusu ile Bizans ordusu arasında gerçekleşen savaş, Selçuklu'nun zaferiyle sonuçlandı.
Musalla Mezarlığı'nda bulunan diğer mezarlara göre daha derin seviye de olan ‘Cennet Çukuru' savaştan önce gelen Selçuklu ordusunun öncü birliklerinin şehit edildikten sonra cenazelerinin atıldığı yer olarak biliniyor.
Defin işlemleri durduruldu
Bu alanda 2006 yılından sonra defin işlemleri durduruldu. Belediye tarafından ise ‘Cennet Çukuru' adı altında tarihsel önem arz eden tabela yerleştirildi. Anadolu'nun ilk toplu mezar ve şehitlik olma özelliği taşıyan Cennet Çukuru'nda birçok tarihi mezar taşları ve lahitler yer alıyor.
Şehitler su ile dolu alana atılıyor
Yapılan tarihsel araştırmalara göre Sultan Alparslan, Malazgirt'i almadan önce Selçuklu öncü birlikleri Anadolu'ya geliyorlar ve burada Bizanslılarla savaşıyor. Rivayetlere göre, birlikler Konya'ya kadar geliyorlar ve Konya'da öncü birlikleri ile Bizanslılar arasında savaşıyorlar. Bu savaşta şehit olan Selçuklu birlikleri Bizans askerleri tarafından o dönemde içi su dolu olan bu alana atılıyor.
Cennet Çukuru adını nereden alıyor?
Yaşanan olayların arından bu bölgenin adı Cennet Çukuru olarak kayıtlara geçiyor. Fakat yapılan araştırmalara sonucu 100 yıl önceki kaynaklara bakıldığında bu isme rastlanmadığı görülüyor. 
Rivayete göre Kutalmışoğlu Süleyman Şah buraya bir kuyu açtırıyor. Bu kuyudan insanlar su ihtiyacını karşılıyorlar. ‘Zemzem aşılama' denilen bir olaydan bahsediliyor.
Burada hacdan gelen insanlar getirdikleri zemzemleri, öncü birliklerinin şehit olduğu yer olduğundan dolayı burada açılan kuyudaki suya zemzem aşılarak çoğaltılıyor.
Altında Selçukluların mezar odaları var!
Cennet Çukuru olarak bilinen alanın doğu tarafında Siraceddin Urmevi'nin türbesi bulunuyor. Siraceddin Urmevi 13'üncü yızyılın kadılarındandır. Bu zatın türbesi burada olduğu tüm kaynaklarda gösteriliyor. Eğer bu bölgede araştırma yapılırsa Selçukluların mezar odaları ortaya çıkar. 
Çünkü bu bölgede çok sayıda Selçuklu mezarları, tarihsel mezar taşları ve lahitler var. Bu gördüğümüzden daha fazlası toprak altında kalmıştır. 
Sadece son yüzyılda Cennet Çukuru olarak bilinen bu bölge Selçuklunun en önemli mezarlığıdır. Çünkü Cennet mezarının bulunduğu konum Türkiye Selçuklu Devleti'nin başkentidir. Burada birçok alim, arif, sanat adamı ve bilim adamının yaşadığı kaynaklarda açıkça belirtiliyor.
(Habib Salk)