E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’dan arpa ve buğday fiyatına ilk yorum!

07 Haziran 2024 Cuma 15:21
Türkiye’de arpa ve buğday hasadı başladı. Çiftçiler tarafından dört gözle beklenilen Buğday ve Arpanın alım fiyatları TMO tarafından dün akşam saatlerinde açıklandı.

Konya'daki ziraat odası başkanları bugün saat 14:00'te Karatay ziraat Odası'nda açıklanan hububat fiyatlarıyla alakalı açıklama yaptı.

"Yapılan fiyat uygulaması yanlıştır''

Açıklandığı an itibari ile Ziraat Odası Başkanlarının telefonlarının susmadığını belirten Karatay Ziraat Odaası başkanı Rıfat Kavuneker, "bu yapılan fiyat uygulaması yanlıştır. Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir. Çiftçi bu fiyatla bir yıl geçinecek ve bir yıl boyunca tekrar tarlasına masraf edecek ve geçmiş yıldaki borçlarını ödeyecek aynı zamanda yeni yatırım yapacaktır. Bu mümkün değil onun için hükümetimiz bir an önce bu fiyat politikasını yeniden gözden geçirilmesi ve fiyat artışı veya desteklerin arttırılması noktasında  acilen düzenleme yapılmalıdır. Eğer açıklanan fiyatlar revize edilmezse bu  çiftçi borcunu ödeyemez ve tekrar ekim yapamaz'' dedi.

"Fiyat politikası gözden geçirilip güncellenmeli''

Yapılan yüzde 12'lik zammın kabul edilemez olduğunu belirten Başkan Kavuneker, "TZOB ve odalarımızın buğday maliyetinin 10.87 TL  olarak  açıklarken hükümetimizin geçen yıl açıkladığı buğday fiyatı 8.250 TL iken  bu yıl açıklanan 9.250 TL ekmeklik buğday fiyatı kabul edilemez. Bütün bunların yanında bazı STK temsilcileri piyasadan ve üretim maliyetlerinden bir habermiş gibi  fiyatlardan memnuniyet bildirmesi anlaşılır gibi değildir ve kabul edilemez. Üreticiler olarak hükümetimizden fiyat politikasının gözden geçirilip güncellenmesini bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

2024 hububat alım fiyatları 

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1750 TL'ye kadar arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecek.

Ayrıca ton başına Makarnalık Buğday 10 bin TL, Ekmeklik Buğday 9 bin 250 TL, Arpa 7 bin 250 TL olarak alım fiyatı belirlendi.

Böylelikle üreticiler Makarnalık Buğdayda 11 bin 750 TL, Ekmeklik Buğdayda 11 bin TL, Arpada 8 bin TL ton başına kazanç sağlayacak.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER