E-gazete
Konya'da üzüm bağlarında hasat devam ediyor. Bahar ayında budanan ve 9 ay boyunca bakım gören üzüm bağları meyvesini vermeye başladı.
Pekmez sezonu devam ediyor
Sabah erken saatlerinde elle tek tek toplanan üzümün pekmez yolculuğu başladı. Toplanan üzümler titizlikle yıkanıyor, daha sonra makine yardımı ile ezilerek suyu çıkarılıyor. Çıkarılan üzümün suyu ise, yaklaşık 9 saat odun ateşinde kaynatıldıktan sonra pekmez haline geliyor.
Tam bir şifa deposu
Üzüm pekmezi yapılırken hiçbir katkı maddesinin kullanılmaması ise onu eşsiz yapıyor.  Üzüm pekmezi, sadece lezzetiyle değil, özellikle kış aylarında doğal bir enerji kaynağı ve hastalıklara karşı koruyucu bir besin olarak da tüketiliyor. Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezine ise son yıllarda talep arttı.
Üzüm pekmezinin faydaları
Geleneksel yemeklerde, tatlılarda veya kahvaltılarda kullanılan üzüm pekmezi, ayrıca sağlık açısından çeşitli yararları bulunuyor. İşte üzüm pekmezinin faydaları…
Yüksek Besin İçeriği
Üzüm pekmezi, vitaminler (özellikle B grubu vitaminleri) ve mineraller (demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum) açısından zengindir.
Demir Kaynağı
Demir içeriği sayesinde anemi riskini azaltmaya yardımcı olan Üzüm pekmezi, demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir.
Antioksidan Özellikler
Üzümün doğal antioksidanlarını içeren üzüm pekmezi, hücrelerin zarar görmesini önler ve genel sağlığı destekler.
Sindirim Sağlığı
Üzüm pekmezi, lif içerdiği için sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık sorununu da hafifletir.
 
Enerji Artışı
Üzüm pekmezi doğal şekerler içerir, bu da hızlı bir enerji kaynağı sağlar. Egzersiz öncesi veya sonrası enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.
Bağışıklık Sistemi Destekleyici
 Vitamin ve mineral içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren üzüm pekmezi, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
Cilt Sağlığı
İçerdiği vitamin ve mineraller cilt sağlığı için faydalı olan üzüm pekmezi,  antioksidanlar cildin yaşlanmasını yavaşlatabilir ve genel görünümünü iyileştirebilir.
Kemik Sağlığı
Üzüm pekmezi, kalsiyum ve magnezyum içeriği kemik sağlığını destekler ve osteoporoz riskini azaltabilir.
(Mustafa İlker Şen)