E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da hasadı devam ediyor! Tohumu Fransa’dan geliyor

21 Kasım 2023 Salı 16:40
Türkiye’nin havuç üretiminin çoğunu, Konya’nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi karşılıyor.

Konya'nın Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi, Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 70'ini tek başına karşılıyor. Tarıma elverişli 2,2 milyon arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya Ovası'nda, son yıllarda altyapı ve üretim ekipmanlarındaki gelişmeler havuç üretimini de ön plana çıkardı.

Konya'da havucun ana merkezi

Türkiye'nin tarım ambarı olan Konya'da, Meram ilçesindeki Kaşınhanı Mahallesi havuç üretimiyle dikkat çekiyor. Yeni Büyükşehir Yasası'yla mahalle statüsü kazanan Kaşınhanı,80 bin dekar arazide, yılda ortalama 200 bin ile 250 bin ton arasında havuç üretiyor.

Hasadı Mayıs ayına kadar devam edecek

Konya'da son teknoloji ürünü tarım alet ve ekipmanlarıyla hasadı devam eden havuç, modern yıkama tesisinde işlemden geçirilerek paketleniyor. Tesislerde elden geçen ürün daha sonra pazarın yolunu tutuyor. Fiyatı ve rekoltesinden ötürü tercih edilen havucun hasadı Mayıs ayına kadar devam edecek.

Ülkenin önemli bir kısmını karşılıyor

Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Kaşınhanı Mahallesi'nin, havuç üretimiyle öne çıktığını aktaran Kaşınhanı Mahalle Muhtarı Mehmet Çetin, "Kaşınhanı Mahallesi, ülkenin havuç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Mahallede ve mahallenin dışında kiralık tarlalarda ekilen havucun hasadı ise Mayıs ayına kadar devam edecek'' ifadelerini kullandı.

Havuçta bu yıl verim iyi

Bu yıl Kaşınhanı Mahallesinde havucun verimin iyi olduğunu ve dönümden 15 ila 20 ton arasında ürün aldıklarını belirten Mehmet Çetin, "Kaşınhanı havucu birçok ülkeye ihracat yapılıyor. İç pazarda ve yurt dışında oldukça ilgi gören havuçlarımız, başta Romanya, Bulgaristan, Arabistan ve Rusya gibi büyük ülkelere ihracat ediliyor'' dedi.

Havuç tohumları Fransa'dan Konya'ya geliyor

Havuç tohumlarının Fransa'dan geldiğini ve girdi maliyetlerin fazla olduğunu söyleyen Çetin, "Geçen yıl havuç tohumlarını 6 bin liradan alıyorduk, üç ayda 2'ye katlayarak tohumun kolisi 10-12 bin lira oldu. Havuç tohumun fiyatının artması girdi maliyetlerini yükseltti. 20 bin liraya kiralık tarla tutuyoruz, 10 bin lirada tohuma para veriyoruz bunun yanı sıra mazot, gübre, su ve eleman gibi diğer ihtiyaçlara da para ödeyince girdi maliyetlerimiz fazlasıyla artıyor. Yani, havuç eken birisinin hemen hemen dönüm başı masrafı 70-80 bin lirayı buluyor'' ifadelerini kullandı.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER