E-gazete
Kış mevsimini Antalya ve Mersin'in yaylalarında geçiren yörükler yaz ayında Konya'ya geldiler. Sayıları her geçen yıl biraz daha azalsa da zamana direnen, değişen dünyaya rağmen geleneklerini sürdüren ve Konargöçer hayat yaşayan Yörük aileler yılda 2 kez göç ediyor.
Geleneklerini hala sürdürüyorlar
Yavaş yavaş yerleşik hayat tarzına geçtikleri için, günümüzde özellikle Toroslar'da göçebe Yörükler kaldı. Ancak göçebe Yörüklere fazla olmasa da Türkiye'nin pek çok bölgesinde yaşıyorlar. Günümüzde Yörüklerin büyük bölümü ise tam yerleşik yaşam biçimine geçmişlerdir. Ancak panayır, keşkek, kıl çadırı, kilim, hasır ve deve güreşleri gibi bazı göçebe alışkanlıklarını halen devam ettiriyorlar.
Yaz ayların da Konya'ya geliyorlar
Bu yıl Konya'da iklim şartları çok sert geçmese de onlar geleneklerini sürdürerek kış mevsimini Mersin ve Antalya'daki kışlaklarında geçiren Yörükler yaz mevsimi için Konya ve Karaman'ın serin yaylalarına geliyor.
Geçim kaynakları hayvancılık
Konargöçer geleneğini sürderen 18 aile kaldı. Her aile yaklaşık bin keçi besliyor. Deve ve eşekleri de binek olarak kullanan yörükler geçimlerini hayvancılıktan kazanıyor. Eğitim ve sağlık gibi nedenlerle yerleşik hayata geçen aileler olsa da bütün zorluklara rağmen konargöçer hayata sıkı sıkı sarılan aileler kültürlerine büyük önem veriyor.
Yörüklerin sorunları dinlendi
Konya bölgesinde gezici olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Yörükler, Hadim ilçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Yaka ve kurum amirlerince, çadırlarında ziyaret edilerek sorunları dinlendi.
(Mustafa İlker Şen)