E-gazete
Derbent son dönemde en çok araştırılan yerler arasında öne çıkıyor. Yerli turistlerin sık sık ziyaret ettiği Derbent ilçesi adından söz ettiriyor. Kültürel ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bu ilçeyle ilgili detaylar merak ediliyor. Peki, Derbent nerenin ilçesi? Derbent ilçesinin bağlı olduğu ilimiz ve ilçeyle ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar yazımızda yer alıyor. 
Derbent Nerenin İlçesi?
Küçük bir ilçe olan Derbent, Konya ilimize bağlı ilçeler arasındadır. Derbent ilçesi konum itibarıyla Konya şehir merkezine 78 km uzaklıkta bulunur. Ormanlık alanları ile meşhur olan Derbent ilçesi, doğal güzellikleriyle dikkat çekicidir. Derbent ilçesine Beyşehir yolundan gidildiğinde Ilgın sapağından ulaşım daha kolay olmaktadır. Ancak Beyşehir istikametine giderken Altınapa barajına inmeden sağa girip Başarsa kavak yolu kullanılırsa mesafe 55 km olmaktadır. 
Derbent ilçesinin yüz ölçümü 300 kilometrekare olup, yerleşim yeri ve orman mera arazisinden oluşur. Derbent ilçesi 1930 yılında kasaba, 1990 yılında ilçe olmuş küçük bir yerleşim yeri olarak öne çıkmaktadır. Derbent adını Osmanlı Döneminde teşkilat anlamında kullanılan bir kelimeden alır. Derbent, Osmanlıca teşkilat anlamına gelmekteydi. Dağlarda bulunan geçit ve köprülerde kurulan karakollara derbent denilirdi. Konya'ya bağlı ilçelerden Derbent adını buradan alır.
Derbent İlçesinin Tarihçesi
Konya'nın ilçelerinden Derbent, tarihsel bakımdan da köklü bir geçmişe sahiptir. 1990 yılında ilçe olmasına rağmen Derbent yerleşim yeri çok eskidir. Selçuklular döneminde Eşrefoğulları beyliğine bağlı olarak kullanılan yerleşim yerlerinden biridir. Bu beyliğin sınırları Beyşehir ve Seydişehir'den sonra Ilgın, Bolvadin ve Akşehir sınırlarını kapsar. Derbent ilçesi 16. yüzyıl Anadolu tarihine bakıldığında Beyşehir Sancağına bağlıdır. 18. yüzyıl Osmanlı belgelerine bakıldığında ise bu ilçenin eski adı Tatlarhisarı olarak yer alır. 
1722 yılında Tatlarhisarı köyü olarak bilinen bu bölge derbent hizmetlerine tayin edilmiştir. Derbent ahalisi de verilen emir doğrultusunda derbentçilik yapmakla mükellef kılınmıştır. Ancak 18. asırda imparatorluk sınırları içinde Derbent teşkilatları bozulmaya başlamıştır. Konya'nın ilçesi olan Derbent'te de benzer sorunlar yaşanır. Bozulma sonucu Derbent teşkilatı, Tanzimat devrinde yeni kurulan Zaptiye idaresine bağlanır. 
Derbent İlçesi Gezilecek Yerler 
Konya salnamelerinde 1880 yılından itibaren adı kayıtlarda geçen Derbent ilçesi küçük bir ilçedir. Derbent arazisinde kuzey doğu tarafta Morbel dağları, doğudan güneye uzanan Aladağ bulunur. İlçenin güneyinde ise Ablağı ve Dikmen dağları vardır. Derbent ilçesi genellikle tarım ürünleriyle geçimini sağlar. Tarih sahnesinde Derbent ilçesi Osmanlı ve Karamanoğlu beyliği arasında sık sık el değiştirmiştir. 
Konya iline bağlı küçük ilçelerden biri olan Derbent nüfusu 4 bin 500 civarındadır. Kuzey tarafta 300 kilometrekare büyüklüğünde bir yer alan Derbent'te doğal güzellikler görülmeye değerdir. Osmanlı belgelerine göre bu ilçede adı Tatlarhisar olarak kayıtlar bulunmaktadır. İlçenin 40 talebesi olan bir medrese ile belirtildiği görülmektedir. Konya il merkezine 78 km uzaklıkta olan Derbent ilçesi doğal güzellikleri ve kültürel geçmişiyle ilgi çekicidir.
Derbent İlçesi Nerede?
Derbent ilçesi, Konya ilimizin Kuzeybatısında kalan küçük bir yerleşim yeridir. İlçenin kuruluşu 1722 yılına kadar uzansa da 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Derbent adı Farsça kökenli bir kelime olup dağlar üzerinde ve geçitlerdeki karakol niteliğinde kurulan teşkilat anlamına gelir. Derbent, Cumhuriyetin ilanından 1930 yılına kadar köy olmuş 1990'dan itibaren ilçe olmuştur.