E-gazete
Konya'da havaların soğumasıyla birlikte sıklıkla görülen Kahverengi Kokarca Böceği (Halyomorpha Halys),  vatandaşların bir numaralı surunu olmaya başladı. Uzmanlara göre Kahverengi Kokarca Böcekleri yurt dışından Türkiye'ye 5 ile 6 yıl önce geldiklerini belirtseler de Konya'da 6 yıldan daha önce de bu böcekler bulunuyordu.
Gördüğünüz yerde imha edin!
Tarım alanında oldukça zararlı olan kokarca böceği, Havaların soğumasıyla birlikte kışı geçirmek için ev arayışı içine girdi. Uzmanların "Gördüğünüz yerde imha edin'' dediği kokarca böceğini evinizde görürseniz direk imha edin yoksa böcekler evinizi istila eder.
Kışı evlerde geçiriyor
Kışı geçirmek için sıcak evleri, fabrikaları, iş yerlerini ve kapalı alanları tercih eden kokarca böceği, salgıladığı koku ile diğer böcekleri de yanına çekiyor. Kötü koku salgılayan kokarca böceğine hiçbir ruhsatlı ilaç fayda etmiyor.
İstilacı özelliğine sahip bir böcek
İstilacı özelliği üzerinden önemli bir haşere ve zararlı bir böcek olan kahverengi kokarca, ev, depo gibi korunaklı alanlarda yaşamakta ve uygun mevsimsel koşullarda çoğalarak ilkbahar-yaz-sonbahar mevsimlerinde tarlalarda yetişen ürünlerle beslenmektedir.
Kahverengi kokarca böceği Türkiye'de ne zaman görülmeye başlandı?
Uzmanlara göre Doğu Asya'dan dünyaya yayılma sonrası, 2000'li yıllardan itibaren ABD'de görülen, daha sonra Avrupa ve Kafkasya ülkelerine yayılan, Türkiye'de 2017 yılında görülme başlandı.
18 ilde yüksek popülasyona sahip
Konya, Artvin ve İstanbul illerinde görülen kahverengi kokarca, 2023 yılında Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Düzce, Sakarya, Yalova, Konya, İstanbul dahil, 18 ilde yüksek popülasyonla mevcut olup, gerekli önlemler alınmazsa çok sayıda şehre de yayılma tehlikesi bulunuyor.
Kahverengi kokarca böceği nasıl yok edilir?
Hem canlı hem de ölü kahverengi kokarca böceği, elektrikli süpürge kullanılarak iç alanlardan temizlenebilir, yalnız uzun süre süpürge makinasında kalırsa böceğin salgıladığı koku makinenizin içinde kalabilir.
(Sibel Elmas)