E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da salçalık domatesin fiyatı düştü!

09 Eylül 2023 Cumartesi 15:13
Konya’da ekimi her yıl artan salçalık domates ve biberin hasadında sona yaklaşılıyor. Domates ve kapya biber ekili arazilerde yaz bitmesine rağmen tarlada ucuza satılmaya başlandı.

Birçok yemeğe lezzet katan, parlak kırmızı renkli bir meyve olan domates, sadece tatlı ve ferahlatıcı bir lezzet sunmuyor. Aynı zamanda sağlık açısından da bir dizi fayda sağlayan domates, içeriğindeki besinlerle dolu ve vücut için çok önemli bir besin kaynağı.

Kışlık hazırlıklarda sona yaklaşılıyor

Konya'da ev hanımları kışlık hazırlıklarını bir bir tamamlamaya başladı. Evlerin vazgeçilmezi olan salçalar tamamen doğal köy domateslerinden yapılarak kış için hazırlanıyor. Yazın yörede yetişen ürünleri dondurarak, marmelat, konserve yaparak değerlendiren kadınlar, domatesleri ise salça yaparak değerlendirdi.

Sona yaklaşıldı

Konya'da domates ve kapya biberde son hasatlar yapılmaya başlandı. Konya'da salçalık domates ve biber hasadı devam ediyor. Market ve pazarlarda kilosu 15-20 liraya kadar çıkan domatesin tarlada düşük fiyata satılması dikkat çekiyor.

Fiyatlar düşüyor

Konya'da sebze ve meyve üretiminin her yıl artması, tezgahlardaki fiyatları da etkiliyor. Ürünlerin tezgahlarda çok olması tarladaki fiyatları düşürüyor. Kışlık hazırlıklarını çoğu kişinin tamamlamasıyla salçalık domates ve bibere talebin azalması da fiyatları düşürdü.

Domatesin tarlada satılan fiyatı

Konya'da salçalık domates ve biberin fiyatı düşüşe geçti. Konya'da üreticiler tarladan domatesin kilosunu 4-6 liradan tüketicilere veriyor.

Domates salçasının püf noktaları

Domates salçası yapımından sonra kavanozlarken içerisine tohum baharatlar ekleyerek zenginleştirebilir ya da domates salçasına acı biber ekleyerek harmanlanmış bir lezzet elde edebilirsiniz.

Salçalık domateslerinizi etli ve az sulu olanlardan tercih etmelisiniz. Bunun için de daha yassı ya da oval şeklinde olan, çoğunlukla salçalık ya da Bursa domatesi olarak geçen çeşidi seçmelisiniz. Bunun en büyük sebebi salçanızın kurutma aşamasında daha az fire vermesini sağlamaktır. Domateslerinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise ezik ya da çürük olmamalıdır, zira bu gibi durumlar salçanızın çabuk ekşimesine neden oluyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER