E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da ekimi hız kazandı! Hasat zamanı dönümden 3 ton veriyor

06 Kasım 2023 Pazartesi 11:47
Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya’da buğday ve arpa ekim dönemi devam ediyor. 12 Kasım itibari ile Konya’da beklenen yağış çiftçileri hızlandırdı.

Konya'da çiftçilerin arpa ve buğday ekim telaşı başladı. Konya'nın tüm ilçelerinde çiftçiler, traktörlerle topraklarını sürüyor. Ardından mibzere boşaltılan gübre, buğday ve arpalar toprakla buluşturuluyor.

ÇİFTÇİLER YAĞIŞI BEKLİYOR

Sabahın erken saatlerinde kalkan çiftçiler tarlalarının yolunu tutarak kolları sıvadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 12 Kasım Pazar günü itibariyle Konya'da sağanağın 4 gün etkili olması bekleniyor. Çiftçiler için umut olacak yağmur, arpa ve buğday ekmeyen çiftçileri hızlandırdı.

BUĞDAY VE ARPA EKİMİ HIZLANDI

Konya'da yağmur yağmadan önce buğday ve arpa tohumlarını ekmeyen çiftçiler, tohumlarının sağlıklı bir gelişim ve masrafsız bir şekilde topraktan gün yüzüne çıkması adına yağmurdan önce arpa ve buğday ekimini hızlandırdılar.

EKİMİN UYGUN ZAMANDA YAPILMASI ÖNEMLİ

Arpanın ve buğdayın güzden ve kışlık olarak ekilmesi hem ürünü emniyete almak hem de birim alandan daha yüksek verim almak için büyük öneme sahip. Ekimin uygun zamanda yapılması buğday ve arpanın yetiştirildiği koşullardaki elverişli suyu ve toplam sıcaklığı en iyi şekilde değerlendirebilecek sayıda ve büyüklükte bitki oluşmasına yol açıyor.

1 İLA 3 TON ARASINDA VERİM VERİYOR

Kar ve yağmur suyuyla yeşerip olgunlaşan arpa ve buğdayın hasadı, temmuz ve ağustos aylarında yapılıyor. Konya'da geçen yıl çiftçiler 2 bin 500 metrekare alandan 1 ila 3 ton arasında buğday hasat ettiler.

(Mustafa İlker Şen)

 

DİĞER HABERLER