E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Zeytinyağı fiyatları uçuşa geçti! Serbest piyasada zeytinyağı fiyatları ne kadar?

05 Ekim 2023 Perşembe 12:07
Türkiye’de bazı bölgelerde yaşanan kuraklık zeytinyağı piyasasını artışa geçirdi. Serbest piyasalarda zeytinyağı haftaya yükselişle başladı. İşte, Serbest piyasada zeytinyağı fiyatları ne kadar?

Türkiye'de zeytin yetiştiren iller zeytin hasadına başladı. Zeytinin en büyük üretim alanlarından biri olan Mersin'de zeytin hasadı başladı. Uzun uğraşlar sonucu hasadı devam eden zeytinin, yıllık üretiminin bu yıl düşük olması zeytinyağı fiyatlarına vurdu.

Zeytinyağı fiyatları uçuyor

Zeytin üreticileri tarafından bin bir emekle yetişen zeytinlerde bu yıl rekolte az oldu. Yağışların az olması ve kurak geçmesi ile rekoltesi az olan zeytin, serbest piyasada zeytinyağı fiyatlarını uçurdu.

Küresel çapta sıkıntılı

Yaşanan iklim krizinden dolayı bu sene üretilen zeytinlerin rekoltesinin düştüğü bildirildi. 1 Ağustosta ihracatı durdurulan zeytinyağının küresel çapta sıkıntısı devam ediyor.

Zeytin üreticileri rekolteyi fiyat farkı ile kapatmayı düşünüyorlar

Litresi 180-190 liradan satılan Sızma zeytinyağının toptan alım fiyatları merak ediliyor. Rekolte düşüklüğünü aradaki fiyat farkı ile kapanacağını düşünülüyor.

Zeytinyağına zam gelmesi bekleniliyor

Zeytinyağı piyasası ülkede yaşanan enflasyonda fiyatların artması nedenleri arasında sayılırken İspanya ve İtalya'da yaşanan kuraklık fiyatların artmasına neden oldu. Türkiye'de yaşasan kuraklık ise üretimi düşürdü ve zeytinyağı fiyatlarına zam gelmesi bekleniliyor.

Serbest piyasada zeytinyağı fiyatları ne kadar?

Zeytin Yağı Yemeklik             235.00

Zeytinyağı Sızma                      250.00

Zeytinyağı Sızma  5 Litre      839,95      

Türkiye'de en çok zeytin üreten şehir

Dünya zeytin üretici ülkeleri arasında ağaç varlığı açısından Türkiye 4., alan açısından da 6'ncı sırada yer alıyor.  Ayvalık, Mudanya, Edremit Körfezi, Orhangazi, İznik, Gemlik ve Yalova gibi yerlerde yoğun olarak bulunuyor. Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.     

(Sibel Elmas) 

DİĞER HABERLER