657 Sayılı Kanuna Göre Mazeret İzni Hangi Durumlarda Kullanılır?

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 657 Sayılı Kanuna Göre Mazeret İzni Hangi Durumlarda Kullanılır?
657 sayılı kanuna göre mazeret izni, ölüm, evlilik, babalık gibi durumlarda ve bunun dışında mecbur nedenlerden dolayı 10 gün bölüm veya toptan bir şekilde verilen izindir. İhtiyaç duyulması halinde bir on gün daha mazeret izni alınabilmesi mümkündür. Mazeret izni toplu bir şekilde alınabilir. Ancak ihtiyaca ve isteğe bağlı olarak 3 gün de alınabilmektedir. Zorunlu haller dışında ise mazeret izni almak uygun değildir.

657 Mazeret İzni Maaştan Kesilir mi?

Mazeret izni bireyin ihtiyaç duyduğu anda işverenden almış olduğu bir izindir. Genellikle ise bireyin yakınını kaybetmesi, eşinin doğum yapması, hastalanması, evlenmesi gibi durumlarda mazeret iznine ihtiyaç duyulur ve mazeret izni alınır. Zorunlu hallerin dışında ise mazeret izninin verilmesi uygun olmaz. Peki 657 mazeret izni maaştan kesilir mi? 657 ana maaş kapsamında maaştan herhangi bir kesinti yapılması mümkün değildir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki teşvik ek ödeme ve aynı zamanda taban ödemede ise kesinti yapılır.

mazaret izni

Mazeret İzni Nedir Neleri Kapsar?

Mazeret izni 3-10 gün arasında verilen bir izindir. Zorunlu haller meydana geldiği zaman kullanılır. Peki mazeret izni nedir neleri kapsar ? Yasa kapsamında işçiye eşinin doğum yapması, ailesinden birini kaybetmesi, evlenmesi, hastalık gibi durumlarda verilen bir izindir.

Mazeret İzni İçin Ne Gerekli?

Mazeret izni pek çok hallerde kullanılır. Evlilik, ölüm, doğum gibi pek çok zorunlu nedenlerden dolayı tercih edilir. Peki zorunlu hallerin dışında Mazeret izni kullanılır mı? Zorunlu hallerin dışında mazeret izni verilmez. Mazeret izni için eğer birey hasta ise mutlaka hastalık raporu bulunmalıdır. İşçi bu izni almak istiyorsa öncelikle işverenden talep etmesi gerekir.

Kamuda Mazeret İzni Nasıl Alınır?

Mazeret izni almak için genellikle Kaymakam ve vali  tarafından mazeret izni verilir. Peki kamuda mazeret izni nasıl alınır? Kamuda mazeret izni almak için birim amiri ile görülmeli ve amirin onayı mutlaka alınmalıdır.

 

 

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER