Suyun iyileştirici gücü Hidroterapi! Hidroterapi nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır, Hidroterapi tedavisi nasıl yapılır?

- Güncelleme Tarihi:

 Suyun iyileştirici gücü Hidroterapi! Hidroterapi nedir, hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır,  Hidroterapi tedavisi nasıl yapılır?
Hidroterapi, hastalıkların veya fonksiyonel kayıpların tedavisinin suyun fiziksel özelliğinden (yani suyun kaldırma kuvvetinden) faydalanılarak uygulanan çok kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının arasında yer alan su içi tedavi programıdır. Son yıllarda Türkiye’ de hidroterapi alanında büyük gelişmeler oluşmuştur. Ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Peki, Hidroterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? Fizik tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

Hidroterapi nedir? 

Hidroterapi, su içi tedavi ya da havuz rehabilitasyonu olarak bilinen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasıdır. Suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle kişinin gerçek ağırlığının %10'unu taşır. Bu da kişinin kaslarına fazla yük binmesini engeller ve hareketler daha kolay gerçekleşir. Eklemler üzerine yük binmeyen hastalar kaldırma kuvveti sayesinde rahatlıkla eklemlerini kullanarak egzersizlerini daha ağrısız ve aktif bir şekilde yapmaktadırlar. 

Hidroterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Hemipleji (inme vakaları), omurilik yaralanmaları, serebral palsi (CP), multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, herhangi bir sebebe bağlı gelişen beyin ve omurilik hasarı (tümör cerrahisi sonrası veya travmatik beyi yaralanması durumlarında), paralitik yürüyüş polio sekeli yani çocuk felcine bağlı gelişen yürüme bozukluğu tabloları, spina bifida gibi doğumsal omurilik hastalıkları, kas hastalıkları vb. nörolojik vakalarda nörolojik rehabilitasyonun önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Diz kireçlenmeleri, kalça kireçlenmeleri, bel ve boyun fıtıkları, omuz eklem tendon bağ rahatsızlıkları, tüm eklemlerin tendon bağ rahatsızlıkları, fibromiyalji dediğimiz yumuşak doku romatizmaları, ankilozan spondilit, romatoid artrit gibi bazı inflamatuar romatizmal hastalıkların tedavisinde sıklıkla yararlanılmaktadır.

Geatri yani yaşlılığa bağlı gelişen kemik erimesi, omurilik kanal daralması yürüme güçlüğü gibi durumların tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Hidroterapi ile fizik tedavi nasıl yapılır?

Tüm hidroterapi programlar kişiye özel şekilde hazırlanmaktadır. Çok farklı egzersiz programlarının kombine ve koordineli şekilde su içinde uygulanması söz konusudur. Daha önce belirttiğim tüm hastalık gruplarında su içi germe egzersizleri, su için kuvvet egzersizleri, su içi kuvvetlendirme egzersizleri, su içi denge koordinasyon ve yürüme eğitimi aerobik kondisyon çalışmaları tedavinin temelini oluşturmaktadırlar.

Kişiye özel olarak hazırlanan hidroterapi programları ile bu rahatsızlıklar tedavi edilmekte ve rahatsızlığından dolayı hayata küsmüş olan insanlar hayata tekrar bağlanabilmektedirler.

Hidroterapi ile fizik tedavisinin avantajları nelerdir? 

Suyun kaldırma kuvveti ve nötral sıcaklığının kişinin eklemleri ve kasları üzerine binen yükü azaltması sayesinde hastada genel bir gevşeme olmakta, bununla birlikte kaslarda ve eklemlerde suyun sağladığı yumuşama nedeniyle germe ve güçlendirme egzersizleri daha aktif olarak yapılabilmektedir. Ayrıca suyun kaldırma kuvveti denge ve yürüme eğitiminde daha aktif ve etkin bir şekilde çalışabilmesine olanak sağlamaktadır. Hastaların bazı çalışmaları rehabilitasyon salonunda uygulanması bazen çok kısıtlı olmakta, bazen ise mümkün olmamaktadır. Ancak tedavi havuzunda rahatlıkla uygulanmaları yapıp, çalışabilmektedirler. 30-35° C sıcaklıktaki tedavi havuzunda uygulanabilen hidroterapi programları birçok birey için yaşama dönüş yolu olmuştur ve olacaktır.

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #hidroterapi nedir? #hidroterapi ile fizik tedavi nasıl yapılır? #hidroterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? #suyun iyileştirici yanı

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER