Selahattin Eyyübi Kimdir? Nerelidir, Eşi Kimdir, Nasıl Öldü, Kaç Yaşında Öldü, Mezarı Nerdedir?

Fatih Bayram
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Selahattin Eyyübi Kimdir? Nerelidir, Eşi Kimdir, Nasıl Öldü, Kaç Yaşında Öldü, Mezarı Nerdedir?
Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü fetheden biri olarak İslam aleminde ve tarihinde önemli bir yere sahiptir. İslam’ın önemli simgelerinden olan Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar tarafından fethedilmesine öncülük eden bir isimdir. Bu nedenle Selahaddin Eyyubi, islam dünyasında tanınması gereken bir komutandır. Peki Selahaddin Eyyubi’nin hayatı nasıldı, eşi kimdi ve nereliydi? İşte Selahaddin Eyyubi hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler...

Selahattin Eyyubi Hayatı ve Tarihteki Yeri

532/M.1138 yılında Tikrit'te (Irak) dünyaya gelen Selahattin Eyyubi, Selçuklu İmparatorluğu'nun Tikrit Valisi Necmettin Eyyub'un oğludur. Babası, Musul Atabeği İmadüddin Zengi ile güçlü bir dostluk kurmuş, bu nedenle aynı yıl içinde Musul'a gitmiş ve Zengi'nin hizmetine girmiştir. Zengi, 1139'da Ba'lebek'i fethederek Necmettin'i buraya vali olarak atar. İlerleyen zamanlarda, Zengi'nin ölümü üzerine oğlu Nurettin Mahmud, Musul'un yanı sıra Halep ve çevresinde hükümdarlık yapar.

Necmettin Eyyub, Dımeşk Atabegliği'ne yani Tuğtekinliler'e bağlı olarak kalmıştır. Hem Necmettin hem de Şirkuh Nurettin'in Haçlılara karşı mücadelesinde ve Dımeşk'i ele geçirmesinde önemli roller üstlenmişlerdir. Bu destek sayesinde Nurettin, Necmettin'i Dımeşk valisi ve Şirkuh'u ordu komutanı olarak atamıştır. Bu dönemde Selahattin de yetişmiş, sağlam bir eğitim almış ve genç yaşta Haçlılara karşı seferlere katılmıştır. Fatimîler devleti zayıf bir durumdayken ülke sürekli olarak vezirler tarafından yönetilmekte ve iktidar sık sık el değiştirmekteydi.

1163 yılında Fatımî Veziri Şâver'in iktidardan uzaklaştırılmasıyla birlikte Nurettin'den gelen yardım isteği Mısır'daki Fatımî krizine müdahale etme fırsatını doğurdu. Bu dönemde Selahattin, amcası Şirkuh'un komutasında gerçekleştirilen üç sefere katılarak 1164-1169 yılları arasında komutanlık adımlarını atmaya başladı. Hatta bu süreç, Selahattin'in sivri bir devlet adamı olarak öne çıkmasını da sağladı.

Selahattin Eyyubi Kimdir?

Selahatti Eyyubi'nin asıl adı El-Meliku'n-Nâsır, Ebu'l-Muzaff er Selahattin Yusuf bin Necmettin Eyyup bin Şazi el-Eyyubî olarak bilinir. I. lakabı yardıma koşan Sultan anlamına gelen  El-Meliku'n-Nâsır'dır. Künyesi, galip gelenlerin babası anlamına gelen  Ebu'l-Muzaff er'dir. Selahattin ise dinin iyileştiricisi anlamına gelen II. lakabıdır. Asıl adı ise Yusuf'tur. Babasının lakabı ve adı Necmettin Eyyub'tür.

Selahaddin Eyyubi Eşi Kimdir?

Selahaddin Eyyubi, 1176 yılında  İsmet Hatun ile evlenmiştir. İsmet Hatun, eski hükümdar olan Nûreddin Zengî'nin dul eşi olarak bilinir. Bu evliliğin siyasi nedenlerden dolayı yapıldığı bilinir. Eşini oğlundan isteyen Eyyubi, herhangi bir zorlama olmadan devlet adamlarının huzurunda nikah kıymıştır. Bu evlilik neticesinde Eyyubiler ve Zengiler birleşmiştir. İmadeddin el–İsfahani'nin tarafından aktarılan bilgilere göre Selahattin Eyyubi'nin 15 oğlu vardır.

Selahaddin Eyyubi Nasıl Öldü, Kaç Yaşında Öldü?

Selahaddin'in zaferine gölge düşüren tek husus, Sur'un ele geçirilememiş olmasıydı. 1189'da, Haçlı işgali altında sadece üç şehir direnmişti, ancak hayatta kalan Hristiyanlar, dağınık bir şekilde Sur'un surları ardında toplandılar ve bu kale, Latin karşı saldırısının merkezi haline geldi. Kudüs'ün düşmesiyle sarsılan Batılılar, yeni bir Haçlı seferi için çağrıda bulundular. III. Haçlı Seferi, önemli soylu ve ünlü şövalye yanı sıra üç krallığın liderlerini de savaş meydanına çekti.

III. Haçlı Seferi oldukça uzun sürdü ve büyük kaynaklar tüketti. Kral I. Richard (Aslan Yürekli), kesinlikle askeri dehasını sergilemesine rağmen, herhangi bir somut sonuca ulaşamadı. Haçlılar, Doğu Akdeniz'de sadece güvensiz bir toprak parçasına tutunabildiler. Kral Richard'ın Ekim 1192'de dönüş için yelken açtığı zaman, savaş zaten sona ermişti. Selaheddin, başkent Şam'a çekildi. Ancak uzun seferler ve at üzerinde geçen günlerden sonra fazla uzun yaşayamadı. Selahaddin Eyyubi, 4 Mart 1193 tarihinde tifo hastalığından hayatını Şam'da kaybetti.

Selahaddin Eyyubi Mezarı Nerededir?

Haçlılar ile çarpıştıktan ve Kral Richard ile antlaşma yaptıktan sonra Şam'a çekilen ve ardından ölen Selahaddin Eyyubi'nin mezarı Şam'dadır. Emevî Camii, Şam, Suriye'de türbesi vardır. Bu türbe Selahaddin Eyyubî Türbesi olarak da adlandırılır.

  • #selahaddin eyyübi #selahaddin eyyübi kimdir #selahaddin eyyübi nerelidir #selahaddin eyyübi eşi kimdir #selahaddin eyyübi nasıl öldü

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER