Selahaddin Eyyubi Kürt Mü Türk Mü?

Fatih Bayram
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Selahaddin Eyyubi Kürt Mü Türk Mü?
Kudüs’ün fatihi ve İslam aleminin temsilcilerinden biri olan Selahattin Eyyubi Kürt mü Türk mü soruları hep tartışılmıştır. Mukaddes ve kutsal şehir olan Kudüs’ü fetheden Selahaddin Eyyubi sayesinde bu şehirde Hristiyan hakimiyeti sonlandırılmıştır. Komutan göreviyle Kudüs’ü Hristiyan hakimiyetinden alan ve Müslümanlara veren Selahaddin Eyyubi’nin kökeni tarihçiler arasında da tartışma konusudur. İşte Selahatin Eyyubi’nin etnik kökeni hakkında kapsamlı bilgiler...

Selahattin Eyyubi Kimdir, Kökeni Nedir?

İslam tarihinin önemli isimlerinden olan Selahattin Eyyubi, 12. Yüzyılda yaşayan ve birçok askeri başarı kazanan bir Müslümandır. Aslen Kürt kökenli olan Eyyubi, Irak sınırlarında Tikrit'te doğmuştur. Genç yaşlardan beri askeri ve siyasi alanlarda birçok başarı elde etmiştir.

Genel araştırmalara bakıldığında Kürt asıllı olan Selahattin Eyyubi'nin nesebi konusunda farklı görüşler vardır. Araştırmacılar da bu komutanın ailesini, kökenini ve tarihteki yerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Bu araştırmalar doğrultusunda Kürt, Türk ve Arap kökenleri arasında bağlantılar kurulmuştur.

Selahattin Eyyubi Kürt Mü?

Selahattin Eyyubi, Necmettin Eyyub'un oğlu olarak Tikrit'te dünyaya gelmiştir. Babası Necmettin Eyyubi, 532/M.1138 yılında Selçukluların Tikrit Valisi olarak görevini sürdürmüştür. Selahaddin Eyyubi'nin soyu, Yemenli Arap Ezd kabilesine dayanmaktadır ve ataları zamanla Kürtleşmiştir. Şadi bin Mervan adındaki babası, Bağdat'ın valisi olan Bihruz'un samimi bir dostu olarak bilinir.

Tartışma konusu olan Selahattin Eyyubi bazı kaynaklar tarafından Arap olarak gösterilirken bazı kaynaklar tarafından da Türk olarak gösterilir. Ancak geniş perspektiften bakıldığında ve soyu incelendiğinde Selahattin Eyyubi'nin Kürt olduğu sonucuna varılır. Selahaddin Eyyubi'nin liderliğinde kurulan Eyyubiler Devleti'nde, halkın etnik yapısı Türk olmayan kişilerde oluşmasına rağmen ordu çoğunlukla Türk askerlerden oluşuyordu.

Selahattin Eyyubi'nin Hayatı ve Yükselişi

Selahattin Eyyubi, genç yaşlarda askeri ve siyasi yeteneklerini sergilemeye başlamıştır. Askerlik başarısını ve deneyimini amcası Şirkuh'un yanında kazanmıştır. Mısır'a düzenlenen seferlerde de askeri başarısı daha da artmıştır. Fatımiler bu süreçte zayıflamış ve iç çekişmeler başlamıştır. Bu süreçte Selahattin Eyyubi, askeri başarısını gösterme fırsatı bulmuştur. Nihayetinde ise Mısır'ı ele geçirmiştir.

Selahattin Eyyubi'nin Başarısı

Selahattin Eyyubi, tarih bağlamında Haçlı Seferlerinde gösterdiği başarısıyla ve liderliğiyle tanınmaktadır. 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden almış ve İslam aleminde büyük bir kahraman olmayı başarmıştır. Adalet ve hoşgörülü karakteriyle de anılan Selahattin Eyyubi farklı din ve etnik gruplarla da hayatı boyunca karşılaşmıştır. Bu gruplar arasında barış ve istikrarı sağlamaya çalıştığı için insanlar arasında ayrım yapmamıştır. Eyyubiler devletinin kurucusu olan Selahattin Eyyubi, tarih sayfalarına adını yazdıran bir devlet adamı olarak da tanınmaktadır.

Selahattin Eyyubi'nin Soyu Nereden Gelir?

Selahaddin Eyyubi'nin soyu Hezbaniyye Kürtlerinin Revvâdîler kolundan gelir. Revvâdîler'in soyunun ise Arap olduğu düşünülür. Revvâdîler aşireti çok eskiden Abbâsî Halifeliği tarafından Azerbaycan'a yerleştirilmiştir. Kabileye adını veren Revvad bin Müsenna el-Ezdî, Azerbaycan valisi Yezid bin Hatim tarafından Tebriz çevresinde güvenlik için görevlendirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde, onun soyundan gelen torunları, 8. ve 9. yüzyıllarda Abbâsîlerin Tebriz valisi olarak görev yapmışlardır.

10. yüzyılın başından itibaren, Revvâdîler Azerbaycan'da giderek daha baskın hale gelen Kürt varlığıyla entegre olmuştur. Özellikle de Hezbaniler aşireti ile etkileşimde bulunarak Kürt kimliğini benimsemişlerdir. Bu dönemden itibaren, Ahmed için "Ahmedil" ve Muhammed için "Memlân" gibi isimleri kullanmaya başlayarak kendilerini Kürt olarak tanıtmışlardır. Bunun sonucunda ise Selahattin Eyyubi'nin etnik kökeninin Kürt olduğu ortaya koyulmuştur. Dolayısıyla Türk mü, Arap mı ve Kürt mü tartışmaları bu araştırmalarla son bulmuştur.

 

  • #selahaddin eyyübi kimdir #selahaddin eyyübi nereli #selahaddin eyyübi türkmü #selahaddin eyyübi kürtmü

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • SS
    sedat seyhan
    316 gün önce

    selehattin eyyübi TÜRK'tür.kardeşleri türk ismi çocukları türk ismi.tarihi çarpıtmayın

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • N
    Naymanlar
    200 gün önce

    :)))

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER