DOLAR
38,80
EURO
43,72
STERLİN
51,70
GRAM
4.193,69
ÇEYREK
6.890,68
YARIM ALTIN
13.772,36
CUMHURİYET ALTINI
27.416,77

Muharrem ayı ve Aşure Günü: İnanç ve Paylaşımın Sembolü! Muharrem ayı ne zaman başlıyor, Aşure günü ayın kaçında?

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü
 Muharrem ayı ve Aşure Günü: İnanç ve Paylaşımın Sembolü! Muharrem ayı ne zaman başlıyor, Aşure günü ayın kaçında?
Aşure günü ve gelenekleri aşurenin ve Muharrem ayının önemi nedir gelenek nasıl devam ediyor? Muharrem ayı ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor? Aşure günü Muharrem ayının kaçına denk geliyor? İşte detaylar.

Muharrem ayı, İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan aylardan biridir. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı İslam tarihinde kültüründe derin anlamlar taşır. Bu ayın onuncu günü "Aşure Günü” olarak adlandırılır hem tarihsel hem de dini açıdan önemli olan olayların hatırlandığı bir gündür. 

Muharrem Ayı'nın Önemi

Muharrem ayı: İslam Dünyasının Hicri Yılbaşı ve Matem Ayı
Muharrem ayı, İslam tarihinde pek çok önemli olaya sahne olmuştur. Özellikle Kerbela olayı bu ayın önemini artıran tarihi bir olaydır.  Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbela'da şehit edilmesi Muharrem ayına hüzün ve yas katar.  Muharrem ayı sadece yas ayı olarak değil aynı zamanda oruç ve ibadet ayı olarak da değerlendirilir. Peygamber Efendimizin (s.a.v) Muharrem ayının faziletine dair hadisleri, bu ayda yapılan ibadetlerin önemini vurgular. Özellikle Aşure Günü'nde oruç tutmanın sevabı çok büyüktür. 

Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Aşure Günü Muharrem ayının kaçına denk geliyor?

Muharrem ayı Hicri takvime göre yılın ilk ayıdır ve Hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Hicri takvim, ayın döngülerine dayalı bir takvim olduğu için Muharrem ayının başlangıcı, her yıl miladi takvime göre 10-12 gün önce gerçekleşir. 2024 yılı için Muharrem ayı, 8 Temmuz Pazartesi günü başladı. Hicri yılbaşı ve Muharrem ayının ilk günü, Müslümanlar için yeni bir yılı ve başlangıcı ifade eder. Bu ayda Kerbela olayı ve Aşure günü gibi önemli dini ve tarihi olaylar anılır.  

2024 Aşure günü ne zaman?

Muharrem ayının 10. Günü olan Aşure Günü, İslam kültüründe önemli bir yere sahiptir. Aşure, Nuh Peygamber'in tufandan kurtuluşunun ardından gemisinde kalan son erzakları bir araya getirerek yaptığı bir çorba olarak bilinmektedir. Bu gelenek farklı malzemelerin bir araya gelerek uyum içinde bir tat oluşturmasını simgeler. Aşure tatlısı paylaşmanın ve dayanışmanın bir sembolü olarak komşulara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Bu yıl Aşure günü Muharrem ayı tarihi:

Muharrem ayı 8 Temmuz 2024 de başladı. Aşure günü Muharrem ayından 10 gün sonra yani 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor.

Aşure gününün önemi!

Muharrem ayının 10. Günü yaşanan olaylar:

-Hazreti Adem'in tövbesinin kabul olması

-Hazreti Nuh'un tufandan kurtulması

-Hazreti Yunus'un balığın karnından kurtarılması

-Hazreti İbrahim'in atıldığı ateşte yanmaması

-Hazreti İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması

-Hazreti Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması

-Hazreti Yusuf'un kuyudan kurtulması

-Hazreti Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması

-Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye bölerek geçmesi

-Hazreti İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup göğe çıkarılması

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER