Türk mutfağının sevilen lezzetlerine ev sahipliği yapan Konya, etli ekmeğinden arabaşı çorbasına kadar pek çok farklı yöresel yemeğe sahip. Konya'yı ziyaret edenlerin hayran kaldığı bu lezzetleri yapmak ise hiç de kolay değil. Malzemeleri doğru oranda bir araya getirmek ve geleneksel tarif ile pişirmek oldukça önemli.
Konya yöresine özel tarifle tavuk suyu çorbası yapmak isteyenler öncelikle sevilen arabaşı çorbasını tanımaları gerekiyor. Türk mutfağında İç Anadolu'ya özgü bir çorba olan arabaşı çorbası özellikle Konya ile ün kazanmıştır.
ARABAŞI ÇORBASININ TEMEL MALZEMESİ NEDİR?
Arabaşı çorbasının en temel malzemesi elbette tavuğudur. İçine katılacak tavuğun doğru şekilde hazırlanması önemlidir. Tavuk suyu çorbaları tarifleri arasında arabaşı çorbası en sevilen lezzetler arasında yer almaktadır. Ayrıca bu çorbanın farklılık göstermesinde diğer bir unsur ise sahip olduğu hamurudur. Özel bir hamur ile tüketilen çorba kendine has lezzeti ile birçok kişiyi etkiliyor. Arabaşı hazırlarken hamuru ve çorba için farklı malzemelere ihtiyaç duyulur.
Çorba için gerekli temel malzemeler şunlardır:
• 1 bütün tavuk
• 5 yemek kaşığı sıvıyağ
• 5 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı salça
• 1 tatlı kaşığı tuz, pulbiber
• 3-4 adet süs biber (tercihe göre)
Çorba için gerekli malzemelere ek olarak hamurunu da yapmak için belirli malzemelere ihtiyaç duyuluyor.

ARABAŞI ÇORBASI HAMURU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER?
Konya yöresiyle özdeşleşen ve temelde bir tavuk suyu çorbası olan arabaşı çorbasının mutlaka kendine özgü hamuru ile tüketilmesi gerekiyor. Yalnızca un, su ve biraz tuz eklenerek pişirilen bu hamur, hazırlandıktan sonra çorba ile yutularak tüketilir.
Arabaşı çorbasının hamuru için gerekli malzemeler ise şöyle:
• 5 su bardağı su
• 1 su bardağı un ve 1 çay bardağı un
• 1 tatlı kaşığı tuz
Su ve tuzu tencereye ekleyip kaynadıktan sonra, başka kapta iyice çırpılan su ve un kaynayan suya yavaş yavaş dökülür. Kaynadıktan sonra 15-20 dakika kadar karıştırılır. Sonrasında önceden ısıtılan tepsiye dökülür ve soğuması beklenir.
TAVUK ÇORBASINA HANGİ BAHARATLAR KONUR?
Tavuk çorbasına tercihe göre birçok farklı baharat girebilir. Tuz, pulbiber ve karabiber ise arabaşı çorbasının en temel malzemeleridir. Ayrıca çorba servis edilirken limon suyu da eklenebilir. Tercihe göre nane gibi baharatların atılması da mümkündür. Ancak Konya usulü tavuk çorbasında pul biber ve karabiber tercih ediliyor.
KONYA USULÜ TAVUK ÇORBASI TARİFİ
Konya usulü tavuk suyu çorbası yapmak için tüm malzemeleri temin ettikten sonra işleme başlanır. Konya usulü tavuk suyu çorbası tarifi ise şöyle:
• 3,5 su bardağı su bir tencereye alınır ve kaynatılır.
• İçine bir tatlı kaşığı tuz eklenir.
• Su kaynamaya başlarken geniş kaba 1,5 su bardağı suya 1 su bardağı un ve 1 çay bardağı un eklenerek karıştırılır.
• Karışım yoğun olmayacak kıvana gelene kadar kaynayan suya yavaşça eklenir.
• 7-10 dakika arası kısık ateşte karıştırılarak pişirilir.
• Önceden soğuk su ile durulanan borcama hamuru dökülür ve soğuması için kaldırılır.
• Bir bütün tavuk bol su ile haşlanır ve suyu dökülmez.
• Haşlanan tavuk didiklenir ve kenara alınır.
• Derin bir tencereye malzemeler eklenir.
• Çorbaya daha sonra tavuklar eklenir ve altı kısık şekilde 35-40 dakika arasında kaynatılır.
Kaynak: Haber Merkezi