Cumhuriyetin ilanı sonrası Türkiye'nin mülki haritasında büyük değişiklikler oldu.
Osmanlı döneminde sancak olan yerleşim yerileninin tamamı vilayet statüsü kazandı. Zamanla bazı ilçeler şehir bazı şehirler ise ilçe yapılarak başka illere bağlandı.
Fatih Sultan Mehmet sancak yaptı!
Fatih Sultan Mehmet 1473 yılında Akkoyunlu Devleti'ni Otlukbeli savaşında yendikten sonra Şebinkarahisar Osmanlı Devleti idaresine girdi. İsmi Karahisar olan yerleşim yeri, Karahisar-ı Şarkî adıyla sancak yapıldı.
İlken ilçe oldu!
İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesini birbirine bağlayan Şebinkarahisar Sivas'a bağlıydı. Cumhuriyet sonrası 1923 yılında çıkarılan yasa ile diğer sancaklar gibi şehir statüsü kazandı. 10 yıl boyunca bu il kalan Şebinkarahisar, 1933 yılında ilçe statüsüne dönüştürülerek Giresun'a bağlandı.
Büyük acılar yaşandı!
Şebinkarahisar tarihi boyunca büyük acılar yaşadı. İstilalar ve isyanlarla boğuşan bölge sık sık büyük yangınlarla da mücadele etti. 28 Aralık 1939'da yaşanan deprem de ilçede büyük yıkıma sebep oldu. 50 santimetreye ulaşan kar örtüsü nedeniyle depremden 25 gün sonra bölgeye girenler 1451 kişinin depremde can verdiğini belirledi.
Şebin Cevizi çok meşhur!
Sadece Şebinkarahisar'da yetiştirilen şebin cevizi özellikle ünlü baklavacıların gözdesidir. Çok verimli olan şebin cevizi başka yerlerde yetiştirilmeye çalışılsa da başarılı olunamadı.