DOLAR
38,22
EURO
43,49
STERLİN
50,92
GRAM
4.138,29
ÇEYREK
6.803,76
YARIM ALTIN
13.598,52
CUMHURİYET ALTINI
27.070,66

Bu hastalık artık gençlerde bile görülüyor! Sinsi ilerleyen tehlike...

- Güncelleme Tarihi:

 Bu hastalık artık gençlerde bile görülüyor! Sinsi ilerleyen tehlike...
Gün içinde sürekli bir şeyleri mi unutuyorsunuz? Kapıyı sürekli kontrol edip kilitleyip kilitlemediğinize mi bakıyorsunuz? Anormal unutkanlık size uyarı veriyor olabilir. Beyninize kulak verin ben hastayım diyor. İnsanlar yaşlandıkça sürekli yeni hastalıklarla tanışırlar.

Yaşlılıkla beraber hayat kalitesindeki düşüş hem fiziksel hem de zihinsel hastalıklarda kendini ortaya çıkarır. İşte bu zihinsel hastalıkta günümüzde insanları etkileyen en önemli hastalıkların başında gelmektedir. Unutkanlıkla karakterize bu hastalık yaşlı insanların bağımsız hareket etme, duygularını kontrol etme, günlük aktiviteleri yapabilme ve çevresinden bağımsız bir şekilde yaşamasını engellemektedir.

Hastalığın ilerlemesiyle iletişim, yön bulma, karışık işlem yürütme ve problem çözme becerilerini kaybetmektedirler. Eğer sizde bu sorunları yaşıyorsanız bir demans hastası olabilirsiniz.

Demans ile ilgili yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki insanların genetik yatkınlığı, sinirsel bozukluklar, strese bağlı olan depresyon, anksiyete başlıca sebeplerindendir. Özellikle günümüzde yetersiz ve sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı sonucu bu hastalığın yaşlı insanlarda sürekli arttığı gözlemlenmiştir. D vitamini eksikliği ve omega 3 yağlarının eksikliği bu hastalığın görülmesi için adeta davetiye çıkarıyor. Gerçek tehlike şu ki demans artık genç yaşlara kadar indi.

 

Demansın birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu farklılıkların sebebi her türün farklı bir zihinsel sorun nedeniyle ortaya çıkmış olmasıdır. Başlıca Demans türleri şanlardır:

  • Parkinson'a bağlı demans
  • Alzheimer hastalığına bağlı demans
  • Frontotemporal demans
  • Damar tıkanıklığına bağlı demans
  • Hungtington hastaliğına bağlı demans
  • Normal basınçlı hidrosefali de demans

Demans hastalığı türlerinde en çok Alzheimera bağlı demans daha yaygındır. Alzheimer ile demans sürekli karıştırılır. Uyarmamız gereken bir de önemli konu şu ki alzheimer, demans oluşumunu etkileyen en büyük hastalıktır. Demans hastalarının yüzde altmışı Alzheimer'a bağlı demanstan oluşmaktadır. Veriler gösteriyor ki Alzheimer tehlikeli ve  önemli bir hastalık niteliği taşımaktadır. Alzheimer'dan sonra daha yaygın olarak görülen diğer tür ise vasküler yani damar tıkanıklığına bağlı ortaya çıkan demanstır.

 

Alzheimer'a Bağlı Demans Belirtileri

Alzheimer'ın sebep olduğu demans daha çok günlük yaşam becerilerini etkiler. Demans aşama aşama gelişen bir hastalıktır ve kişinin yaşam standartlarını sürekli düşürmektedir. Demans başlangıcında herhangi bir semptom görülmez iken zaman ilerledikçe hastalık kendini basit olay ve durumlarda belli etmeye başlar.

Basit zihin ve kafa bulanıklığı ortaya çıkar. İlerledikçe semptomlar artmaya başlar. İlk olarak düşünme ve sebep sonuç ilişkisi kurulamaz hale gelir. Daha sonra plan yapmak zorlaşır hastalık ilerlemeye devam ettikçe zaman algısı kaybolur. Telefon numarası, isimler, yaş gibi önemli yetiler kaybolur. Hastalık ilerledikçe tanıdıklarını unutma, evini unutma ve günlük işleri unutma gibi semptomlar görülür.

Bu aşamada artık kişi bağımsız yani kendi başına yaşayamaz ve sürekli kaybolur yemek yemeyi tuvalete gitme gibi gündelik işleri yapmayı unutur. Bu becerilerde çıkan bozulmalar diğer etkenleri de tetikleyerek hastalığın ilerlemesine sebep olur. Demans sonucu kişinin hafızası korunsa bile kendini ifade edememesinden dolayı sosyal travma yaşayabilir ve içe kapanıp kendini ifade edemeyebilir.

 

Demans Nasıl Tespit Edilir?

Alzheimer demansının tespit edilebilmesi için nöropsikolojik testler uygulanır. Bu testler sonucunda kişide bellek bozukluğu, konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, görsel algı bozukluğu tespit edilmesi halinde uzman doktorlar tarafından demans tanısı konabilmektedir. Belirtileri iyi gözlemlemeniz gerekir. Bu belirtiler artık kontrolden çıkarsa geciktirmeden doktorunuza başvurun.

Demans tedavi yöntemleri nelerdir?

Demans farklı tür hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğu için diğer hastalıkların tedavi edilmesi aslında demansında tedavi edilmesi anlamına gelmektedir. Demans tedavisi üç şekilde yapılmaktadır.  Bunlardan birincisi ilaç tedavisi, ikincisi terapiler ve günlük yaşam egzersizleri, üçüncüsü de yaşam şeklindeki düzenlemeler ve sağlıklı beslenme olarak tedavi edilmektedir. Demansın en önemli tedavisi yaşam tarzı ve düzenli sosyal aktivitelerdir.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER