Tirit nerenin yemeği: Konya, Kastamonu, Sinop, Gaziantep, Samsun, Şanlıurfa, Ankara

- Güncelleme Tarihi:

 Tirit nerenin yemeği: Konya, Kastamonu, Sinop, Gaziantep, Samsun, Şanlıurfa, Ankara
Tirit et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan bir yemek türü. Çok farklı et çeşitleri konulan tirit her yöreye göre farklılık gösteriyor.

Dillere destan olan Türk mutfağı tüm dünyada ününü duyurdu. Duyulan ve sevilen bir yemek olan tirit Türkiye'nin birçok noktasında her bölgenin kendine has lezzeti ve tarifi ile yapılıyor.

Sulu bir et yemeği olan tirit aynı zamanda protein deposu olarak bilinmektedir. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan tirit adından söz ettirmeyi ihmal etmiyor. Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemek türü.

Farklı yörelere göre değişiyor

Tirit, farklı et çeşitleri kullanılarak ve et suyunun içerisine yöresel ekmek eklenerek yapılan bir yemek türüdür. Türkiye'nin yöresel lezzetlerinden olan tirit, farklı yörelere göre; kuzu, inek, kaz, ördek ve tavuk gibi farklı etler kullanılarak da yapılmaktadır.

Tiridi meşhur olan iller

Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulan Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemekti.

Yörelere göre tirit çeşitleri

Konya tiridi

Tirit, farklı yörelerde ufak tefek değişikliklerle hazırlanan bir lezzet. Fakat nasıl yapılırsa yapılsın, tirit Konya'ya ait bir yemek türüdür.  Konya Tiridi 29.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret alarak Konya'ya ait olduğunu göstermiştir.

Kastamonu tiridi

Simitlerin sıcak kemik suyuyla ıslatılmasıyla yapılan tirit, üstüne sarımsaklı yoğurt ve baharatlarla kavrulmuş kıyma ve tereyağı dökülerek servis ediliyor.

Şanlıurfa tiridi

Şanlıurfa Tiridi, yörede yetişen ivesi türü koyunun kuzusunun etinin kemiğiyle birlikte uzun süre kaynatılmasıyla yapılan, sunumunda Şanlıurfa Açık Ekmeğinin üzerine konulan, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan yemektir. Urfa Tiriti (Şanlıurfa Tiriti)Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı.

Diyarbakır tirit yemeği

Diyarbakır Tirit Yemeği; köftelik bulgurun kuzu kavurma, yeşil soğan, maydanoz, sumak suyu ve çeşitli baharatlarla birlikte pişirilmesiyle hazırlanıyor. Diyarbakır Tirit Yemeği 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı.

Samsun kaz tiridi

Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği olarak bilinmektedir. Mahallî olarak tirit denir. Kazın eritilen kızgın yağına batırılmış yufkalarla (yoka), yine kazın yağı ile yapılmış bulgur pilavı üzerine pişirilmiş kaz eti serilip çatal-kaşık kullanmadan et ve pilavın üstüne yufka konularak ve parmak uçlarıyla et ve pilav bu yufkaya sarılır ve büyük bir lokma halinde yenir. Samsun kaz tiridi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı.

Tamtak Tiridi

Ankara'da yapılan bir tirit çeşidi. Malzemeleri; kemikli kuzu eti, kuru soğan, maydanoz, tandır ekmeği, kırmızı pulbiber ve tuzdan yapılır.



(Mustafa İlker Şen)

  • #Konya #Ankara #Samsun #Şanlıurfa #Kastamonu #Sinop #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Konya tiridi #Tamtak tiridi #Samsun Kaz tridi #Kastamonu tiridi #Gaziantep tiridi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • S
    SEVDAM_URFA
    1 yıl önce

    Arkadaş Konyada her şiyi sahipleniyor iyice Yunanistana bağladı. Tiritin hası Urfadadır Konyalılar sivaslılarla etliekmek yarıştırsın

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • Avatar
    Samet
    1 yıl önce

    Konya'nın tirit asıl siz çaldınız

    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • AK
    Ali korkmaz
    1 yıl önce

    Senin tiridin senin yorne göre benim girişim benim yoreme gore soucda ekmeği doğrayıp üzerine çeşitli karışım dökülür bir nimet herkese afiyet olsun

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • S
    Samet
    1 yıl önce

    Tirit Konya'nın nokta

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (2)
  • S
    Sakine
    1 yıl önce

    Maalasef TİRİT de ETLİEKMEKDE KONYAMIZIN sevenlere yiyenlere afiyet şifa olsun .

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
  • AK
    Ali korkmaz
    1 yıl önce

    Konya'da köylerde kisinan özellikle evlerde yumurta ile yapılır tuluk peyniri ilçede yapilr yumurtalya tirit peynirliyede papara derler çok yedik fukara yemeği

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”