Dillere destan olan Türk mutfağı tüm dünyada ününü duyurdu. Duyulan ve sevilen bir yemek olan tirit Türkiye'nin birçok noktasında her bölgenin kendine has lezzeti ve tarifi ile yapılıyor.
Sulu bir et yemeği olan tirit aynı zamanda protein deposu olarak bilinmektedir. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan tirit adından söz ettirmeyi ihmal etmiyor. Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemek türü.
Farklı yörelere göre değişiyor
Tirit, farklı et çeşitleri kullanılarak ve et suyunun içerisine yöresel ekmek eklenerek yapılan bir yemek türüdür. Türkiye'nin yöresel lezzetlerinden olan tirit, farklı yörelere göre; kuzu, inek, kaz, ördek ve tavuk gibi farklı etler kullanılarak da yapılmaktadır.
Tiridi meşhur olan iller
Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulan Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemekti.
Yörelere göre tirit çeşitleri
Konya tiridi
Tirit, farklı yörelerde ufak tefek değişikliklerle hazırlanan bir lezzet. Fakat nasıl yapılırsa yapılsın, tirit Konya'ya ait bir yemek türüdür. Konya Tiridi 29.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret alarak Konya'ya ait olduğunu göstermiştir.
Kastamonu tiridi
Simitlerin sıcak kemik suyuyla ıslatılmasıyla yapılan tirit, üstüne sarımsaklı yoğurt ve baharatlarla kavrulmuş kıyma ve tereyağı dökülerek servis ediliyor.
Şanlıurfa tiridi
Şanlıurfa Tiridi, yörede yetişen ivesi türü koyunun kuzusunun etinin kemiğiyle birlikte uzun süre kaynatılmasıyla yapılan, sunumunda Şanlıurfa Açık Ekmeğinin üzerine konulan, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan yemektir. Urfa Tiriti (Şanlıurfa Tiriti)Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı.
Diyarbakır tirit yemeği
Diyarbakır Tirit Yemeği; köftelik bulgurun kuzu kavurma, yeşil soğan, maydanoz, sumak suyu ve çeşitli baharatlarla birlikte pişirilmesiyle hazırlanıyor. Diyarbakır Tirit Yemeği 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı.
Samsun kaz tiridi
Samsun yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan Kaz Ekmeği olarak bilinmektedir. Mahallî olarak tirit denir. Kazın eritilen kızgın yağına batırılmış yufkalarla (yoka), yine kazın yağı ile yapılmış bulgur pilavı üzerine pişirilmiş kaz eti serilip çatal-kaşık kullanmadan et ve pilavın üstüne yufka konularak ve parmak uçlarıyla et ve pilav bu yufkaya sarılır ve büyük bir lokma halinde yenir. Samsun kaz tiridi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı.
Tamtak Tiridi
Ankara'da yapılan bir tirit çeşidi. Malzemeleri; kemikli kuzu eti, kuru soğan, maydanoz, tandır ekmeği, kırmızı pulbiber ve tuzdan yapılır.
(Mustafa İlker Şen)