Asya ve Avrupa'nın bağlantı noktası olan, 4 mevsimi dolu dolu yaşayan, yüzölçümü olarak dünyanın en büyük 36. ülkesi olan Türkiye'de 81 şehir var.
Türkiye'nin mülki haritası tarih boyunca birçok kez değiştirildi. Nüfus, ekonomi ve ulaşım standartları için şehirler, ilçeler, köyler ve mahallelerin sınırları tekrak tekrar çizildi. Yeni kurulan yerleşim yerleri de oldu, ismi değişenler de…
Bürokratik yazışmalarda karışıklık olmaması için birçok yerleşim yerinin adı değiştirilse de bazılarının ismi aynı kaldı.
Bu ilçeden 3 tane var!
Türkiye haritasında "Yenişehir” ismi en sık kullanılan yer adlarından biri oldu. 3 farklı ilin Yenişehir isimli bir ilçesi var. Örneğin, Bursa, Diyarbakır ve Mersin'deki 3 ilçe bu ismi kullanıyor.
Bursa Yenişehir:
Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Bursa Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biridir. 25 yıl başkent kalan Bursa'nın Yenişehir ovasına ilk yerleşimler de Osmanlı döneminde oldu. Evler, camiler, han ve hamamlar inşa edilerek yeni kurulan bu yerleşim yerine Yenişehir ismi verildi. İlk Osmanlı sikkesi de Yenişehir'de kurulan darphanede basıldı. Bursa'ya 55 kilometre uzaklıkta kurulan Yenişehir ilçesinin 71 mahallesi ve yaklaşık 56 bin nüfusu var.
Diyarbakır Yenişehir:
Diyarbakır'ın 4 merkez ilçesinden biri olan Yenişehir, özellikle yerli nüfusunun yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Sur dışında kalan ilk mahalle olan ve ismini bu özelliğinden alan Yenişehir, 2008 yılında ilçe statüsü kazandı. 220 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Yenişehir, oldukça büyük bir ilçedir.
Mersin Yenişehir:
İsmi yeni olsa da Türkiye'nin en gelişmiş ilçelerinden biri olarak bilenen Yenişehir de Diyarbakır'daki adaşı gibi Mersin'in merkez ilçelerinden biridir. 32 mahalleye sahip olan Yenişehir'in Akdeniz'e sahili de bulunuyor. Turizm sezonunu içine alan yaklaşık 6 aylık süreçte milyona ulaşan bir nüfusu barındıran Yenişehir'in gerçek nüfusu da 300 bine yaklaşıyor.
(Mehmet Kemal Sayın)