Türk mutfağında en sevilen yemeklerin başında yaprak sarması ilk sıralarda yer alıyor. Bazı kişiler etli yaprak sarması ve dolmaları tercih ederken bazıları ise etsiz olarak tüketmeyi seviyor. Her ne kadar etli mi etsiz mi olacağı zaman zaman tartışma konusu olsa da Konya yöresine etli dolma en sevilen yöresel lezzetler arasında yer almayı başarıyor. Lezzetiyle sofraları süsleyen ve yiyenlerin damağında harika bir tat bırakan Konya usulü etli dolmanın yapımı ise bir hayli zahmetli.
Yaprak sarması ve dolmaların hazırlanışı genelde uzun sürdüğü için özel misafirler için hazırlanıyor. Ancak Konya yöresine ait etli dolma hazırlanışında bazı püf noktalarına dikkat ederek çok daha pratik şekilde bu yöresel lezzeti hazırlayabilirsiniz.
KONYA USULÜ YAPRAK SARMASI İÇİNDE NE VAR?
Konya usulü yaprak sarma hazırlamak için tercih edeceğiniz malzemelerin en önemi konudur. Özellikle içinde kullanılacak etin kalitesi ve hazırlanışı çok daha lezzetli bir yemek hazırlamak için önemlidir. Konya usulü dolma hazırlamak isteyenlerin bu malzemeleri çeşitli püf noktalarına göre dikkatli şekilde bir araya getirmeleri gerekiyor.
Konya usulü yaprak sarması için gerekli malzemeler ise şöyle:
- Yarım kilo kıyma,
- 1 adet orta boy soğan,
- İnce bulgur (düğü),
- Salça,
- Tuz,
- Karabiber,
- 700 gram asma yaprağı,
- Maydanoz,
- Tereyağı,
- Sıvı yağ.
Tarifin hazırlanışında ihtiyacınız olacak malzemeleri önceden hazırlayarak kolayca yapımına geçebilirsiniz. Malzemelerin sayıları ve kullanım miktarı ne kadar yapmak istediğinize göre farklılık gösterebilir. Tariften daha az veya çok olacak şekilde tercih edebilirsiniz.
KONYA USULÜ ETLİ YAPRAK SARMA NASIL YAPILIR?
Konya usulü etli yaprak sarma yapmak için tüm malzemeleri bir araya getirdikten sonra artık yapımına geçebilirsiniz. Yapımı sonrasında kısaca şu adımları takip etmeniz yeterlidir:
- Yapraklar akşamdan ıslatılır ve kullanım öncesinde iyice yıkanarak süzülür.
- Maydanoz, soğan, salça, karabiber ve ince bulgur ile kıyma bir kaba alınır.
- Ardından içinde 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ eklenip tüm malzemeler iyice karıştırılır.
- Tencereye 1,5 yemek kaşığı tereyağı ile yarım yemek kaşığı salça iyice kızdırılır.
- Sonrasında tencere ocaktan alınarak yapraklar sarmaya başlanır.
- Sarma işlemi sonrasında tencere tekrar ocağa alınır ve orta ateşte 2 dakika kadar bekletilir.
- İçinde sıcak su eklenerek suyu çekene kadar bu işlem tekrarlanır.
- Her yaprağın aynı sürede piştiğinden emin olana kadar işlem devam eder.
- Piştikten sonra yoğurtla birlikte servis edilebilir.
Her yaprak aynı sürede pişmez. Bu nedenle yaprakların tamamının piştiğinden emin olana kadar pişirme işlemine devam etmeniz önerilmektedir.
KONYA USULÜ ETLİ YAPRAK SARMASI PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Konya usulü etli dolma hazırlarken seçilen et ve yaprakların kalitesi en önemli unsurdur. Lezzetin hazırlanan içinden alan bu yemek için malzemelerin, özellikle seçilen yaprakların taze olmasına dikkat edilmelidir. Dolma yapraklarını haşlamadan önce iyice yıkanması da önemli bir detaydır.
Haşlanan dolma yapraklarının rahatça kullanılması ve sertleşmesi için soğuk suya almanız gerekecektir. Dolma yapraklarını sararken iç harcı çok fazla doldurmaktan da kaçınmanız önerilir. Eğer içi fazla konulursa dolmaların patlamasına neden olabilir. Bu sorunu yaşamamak için ideal miktarda iç harcının sarılması gerekecektir. Pişirme sırasında da her yaprağın tek tek piştiğinden emin olmanız gerekecektir. Çünkü yaprakların pişme süreleri farklı olabilir.
Kaynak: Haber Merkezi