Konya’da yok yok! Meyveciliğin parlayan yıldızı

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da yok yok! Meyveciliğin parlayan yıldızı
Ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da son yıllarda meyveciliğe ilgi hızla artıyor. Konya tahıldan sonra meyve açısından da oldukça zenginleşmeye başladı.

Konya bitkisel ürün deseni olan en geniş illerden sayılmakta.  Ilıman iklim meyve türlerinin birçoğu ilde çok uygun yetişme alanları buldu. Ereğli ilçesinin beyaz kiraz ve elması, Akşehir, Hadim ve Taşkent ilçelerinin kirazı, Bozkır ilçesinin elması, Doğanhisar ve Akşehir ilçelerinin vişnesi gibi birçok ilçenin meyveleri meşhur.

Meyve Çeşitleri: Mevsimleri, Faydaları, Kalori ve Şeker Oranları - Nefis  Yemek Tarifleri

Konya'da yok yok

Konya'da büyük çaplı ticari meyve üretim tesislerinin sayısı artıyor. Birçok kişi de amatör olarak meyve üretiyor. Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilin arasında yer almakta. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor.

Kendisi Küçük Etkisi Büyük: Kiraz - Mahmure

Kiraz üretiminde Akşehir ve Ereğli

Konya'da kiraz üretimi Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim yerlerinden biri sayılmakta.

Akşehir ilçesinde üretilen yüksek kaliteli kirazın önemli bir kısmı İtalya, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilerek ilçeye ekonomik katkı sağlıyor. Akşehir'de yetiştirilen Napolyon kirazı,  meyve çatlaması yapmadığı gibi uzun yol koşullarına da çok dayanıklı.  Meyve sapı tüketiciye ulaşıncaya kadar uzun süre canlılığını koruyor.

Ereğli  ise dünyada beyaz kirazın en iyi ve en fazla üretildiği merkez. İlçe ekonomisinde önemli bir yeri olan bu çeşidin tamamına yakını ihraç ediliyor. Diğer kiraz çeşitlerinden farklı olan özelliği ise sanayide kullanılmasıdır. Başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmekte ve bu dış satımdan Ereğli ve ülke ekonomisi dolar gelir elde etmektedir.

Isparta'da kiraz üreticisi, ihracatçı alım fiyatını yarıya düşürünce satışı  durdurdu - Güncel Gündem Haberleri

Hadim ve Taşkent'de kirazda söz sahibi 

Hadim ve Taşkent ilçeleri de son 20 yılda kiraz üretimi ile dünyada tanındı. Toros Dağları'ndaki bu ilçelerin yüksek kesimlerinde dünyanın en kaliteli ve en geç olgunlaşan kirazı yetişiyor. Bu bölgede hasat zamanı geldiğinde dünyanın hemen hemen hiçbir bölgesinde dalında kiraz bulunmuyor. Bu 2 ilçedeki kirazın tamamı ihraç ediliyor. Kiraz üretimi sayesinde bu ilçelerde göç tersine döndü. Rakımı yüksek tarım alanlarına sahip olan Bozkır, Beyşehir, Seydişehir, Derbent ve Derebucak ilçelerinde de kiraz üretimi hızla yaygınlaşıyor. Konya'da kiraz üretiminin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Vişne Turşusu Nasıl Yapılır? - Cibalikapı Balıkçısı

Konya en fazla vişne üretimi yapan il

Konya, ülkemizde en fazla vişne üretimi yapılan il. Vişneye ilin tüm ilçelerinde rastlanır. En fazla üretim yapılan Akşehir, Doğanhisar ve Ereğli'nin vişnesinin büyük bir bölümü meyve suyu üretim tesisleri için hammadde teşkil ediyor.Elma da  Konya'da geniş ölçüde yetiştirilen meyve türlerindendir. Bozkır, Yalıhüyük, Ereğli, Ahırlı, Beyşehir ve Seydişehir'de uzun yıllardır elma üretiliyor.

Buse Terim | Çilek tüketmeniz için 8 önemli neden

Çilekte Hüyük söz sahibi

Konya'da organik tarım Hüyük İlçesi'nin bazı köylerinde çilek temel ürün olmak üzere başladı. Çilek üretiminde ilk 5 il arasında yer alan Konya, organik çilekte ülkemizin en önemli merkezidir. Hüyük ve Doğanhisar'da  organik çilek üretim alanları her yıl artıyor. Doğanhisar,  ülkemizin ilk organik çilek üretilen yerlerinden. İlde üretilen organik çileğin önemli bir kısmı ihraç ediliyor. Kayısı da ilde yaygın üretiliyor. Ceviz üretimi de yaygınlaşıyor. Doğanhisar, Hadim ve Hüyük en fazla ceviz üretilen ilçeler. Konya da Armut, ayva, erik, şeftali, badem, dut ve Antepfıstığı üretimi de yapılıyor.

Havuç nedir? Havucun faydaları nelerdir? - Sağlık Haberleri

Havuç denilince Kaşınhanı ve Ereğli

Konya'da havuç da önemli bir ürün. Üretim Ereğli ve Meram Kaşınhanı gibi 2 bölgede yoğunlaşıyor.

Kaşınhanı'nda havuç ekimi pazara taze ürün vermek amacıyla kademeli olarak yapılıyor. İlk ekim mart ayında başlar, haziran ayına kadar sürer, ilk ekilenlerin hasadı ekim ayında başlar ve hasat sonraki yılın Ocak ayına kadar sürer.

Ereğli'de üretilen siyah havuç ise doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere İtalya, Danimarka, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. 

Bağda zararın adı mildiyö | tarlasera

Bağcılık Hadim ve Bozkırdan sorulur

Konya'da bağcılığa uygun Hadim, Taşkent, Bozkır gibi ilçelerde uzun süredir terk edilen alanlarda tekrar bağcılık yapılıyor. Bölgede Alphonse, Lavella, Barış, İtalia, Razakı, Horoz Karası, Yalova İncisi, Trakya İlkeren, Öküz Gözü, Tekirdağ Çekirdeksizi ve Victoria olmak üzere farklı farklı cins üzümlerine rastlanıyor.

(Mustafa İlker Şen)

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Konya meyve #Ereğli #Hüyük #Akşehir #Hadim #Kiraz #Akşehir kirazı #Hüyük çileği

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER