1845 Yılında Konya Eyaleti'ne bağlı sancak merkezi oldu, 1910 yılında ilçe yapıldı ve önce Konya'ya sonra Mersin'e bağlandı. Cumhuriyetin ilanı ile yeniden Konya'ya bağlanan ilçe, 1989'da Karaman'ın il olmasıyla başka il değiştirmeden Karaman'a bağlı kaldı.
2 kez Konya'nın ilçesi oldu
Zamanında 2 defa Konya'ya bağlanan ve 1989 yılından bu yana kadar Karaman'ın bir ilçesi olarak kalan Ermenek, 3 farklı ile ilçelik yapması dikkat çekiyor. Türkiye'nin turistik ilçelerinden biri olarak kabul edilen Ermenek, zamanında Konya, Mersin ve Karaman'ın bir ilçesi oldu.
Tarihi ve doğal yapısıyla tarihe ışık tutuyor
Dünyanın önemli mağaralarından biri olan Maraspoli'yi de içinde bulunduran Ermenek, denizden oldukça yüksekte Göksu nehri kıyısına yerleşmiş. Tarihi ve doğal yapısıyla önemli bir yer olan Ermenek, geçmiş tarihe ışık tutuyor.
Ermenek'in tarihi
Karamanoğulları Beyliği'ne başkentlik de yapmış olan ve nüfusunu Avşar Türkmenlerinin oluşturduğu önemli bir yerleşim yeri olan Ermenek, beyliğin yıkılması ve ardından gelen Osmanlı dönemiyle birlikte, Adana Eyaleti'ne bağlı İçel Sancağı'nın "Paşa Hassı" olarak yönetildi.
Ermenek'in yüz ölçümü ve nüfusu
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından son açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Ermenek'in nüfusu toplam 28 bin 832'dir. Ermenek İlçesinin yüz ölçümü ise 1.103 kilometrekare alana sahip.
Ermenek'in Mersin, Karaman ve Konya'ya uzaklığı ne kadar?
2 defa Konya'ya bağlanan Ermenek'in Konya'ya uzaklığı ortalama 193 kilometre olurken, Mersine uzaklığı 247 kilometre, Karamana ise 113 kilometre uzaklığa sahip.
Kaynak: Haber Merkezi