Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında yaklaşık 1 milyon 89 bin dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Ülkedeki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84'lük bölümünü karşılayan Konya, 13 farklı üründe üretim miktarı olarak Türkiye'de ilk sırada yer alıyor.
TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR
Yüz ölçümünün yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya'da 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Türkiye tohum alırken Fransa, İtalya, İsrail ve ABD'den yapılan ithalat sayısı fazlaydı. Türkiye'de sertifikalı tohumluk üretimi ağırlıklı olarak özel sektör eliyle yürütülürken, özellikle hububatta kamu ağırlığı devam ediyor.
TOHUMLUK İHRACAT YÜKSELDİ, İTHALAT GERİLEDİ
Türkiye tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi. Son dönemlerde sertifikalı tohumluk ihracatı yükselirken, tohumluk ithalat miktarları ise gerilemeye başladı. Tohumluk ihracatında Rusya, Ukrayna, Macaristan, Irak ve Azerbaycan ilk sıralarda yer alıyor.
KONYA'DA YERLİ VE MİLLİ TOHUMLAR TOPRAKLA BULUŞUYOR
Türkiye'nin ve Avrupa'nın önemli tarımsal araştırma enstitüleri arasında bulunan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü, Konya'da yerli ve milli tohumları toprakla buluşturmaya devam ediyor.
KONYA'DA YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIN YAYGINLAŞTIRILMASI AMAÇLANIYOR
Yerli ve milli tohumları Konya'nın Altınekin ilçesinde toprakla buluşturan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü, İkonia Ekmeklik Buğday demonstrasyon ekimini gerçekleştirdi. Yapılan ekim sayesinde Konya'da yerli ve milli tohumların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
(Mustafa İlker Şen)