Yıl boyunca milyonlarca turist ağırlayan Konya'nın ziyaretçi trafiği özellikle 7-17 Aralık tarihleri arasında yoğunlaşıyor.
7 Aralık'ta başlayıp 17 Aralık'ta Şebiarus'la tamamlanan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, yerli ve yabancı yüzbinlerce turisti Konya'ya çekiyor.
Konya'ya gelenlerin yapılacaklar listesinde tadılacak yemekler de var ve bu liste bir hayli uzun.
Peki, Konya'da ne yenir? İşte zengin Konya mutfağının en çok talep gören 5 yemeği;
1- Konya Etliekmeği
Kıyma, soğan, domates ve biberden oluşan harç yaklaşık 1 metre uzunluğundaki ince hamurun üzerine yayılır ve odun ateşinde pişirilir.
Ünü ülke sınırlarını aşan Konya etliekmeği piştikten sonra üzerine közlenmiş biber konulur ve kıyılmış maydanoz serpilir.
Genellikle ayranla tüketilen etliekmeğin standart ölçüleri olsa da şehir dışından gelenler boyu bir metreyi aşan etliekmeği tercih ediliyor.
Etiekmek Konya'yı ziyaret edenlerin mutlaka tatması gereken bir yemektir.
2- Konya Furun Kebabı (Konya Fırın Kebabı)
Selçuklulardan günümüze miras kalan Furun Kebabı Konyalıların en sevdiği yemeklerden biridir.
Konya fırın kebabı ismi aslına uygun şekilde yaşatılması için Konya Furun Kebabı olarak kullanılmaya başlandı.
Konya furun Kebabının kuzu etiyle yapılanı makbulür ve şehirdeki restoranların hepsi kuzu eti kullanır.
Fırın kebabında sadece kuzunun tamamı değil, sadece ön kol ve kaburga etleri kullanılıyor.
Belli bir aşamadan geçen etler büyük bakır leğenlerle taş fırınlarda pişiriliyor.
Meşe odununda lokum kıvamına gelene dek pişen kuzu eti 50 ve100 gramlık porsiyonlarla yanında pide ve kuru soğanla birlikte servis ediliyor.
3- Konya Bamya Çorbası
Konya'da çok yetiştirilmese de bamyanın en çok tüketildiği şehir Konya'dır.
Konya düğünlerinin vazgeçilmez çorbasının ünü gastronomi üzerine yapılan çalışmalarla bütün Türkiye'ye yayıldı.
Konya'da bamya çorbası çiçek bamyadan yapılıyor. Bamya çorbası Konya'da ağzı yakacak kadar sıcak, tanesi bol, yağlı ve hafif ekşi haliyle sevilir.
En iyi bamya Amasya'da yetişir, en iyi bamya çorbası da Konya'da içilir.
3- Tirit
Birçok il tirit konusunda iddialı olsa da Konya tiridi bir adım öne çıkıyor.
Konya'nın en sevilen yemeklerinden biri olan tirit; et, yoğurt, domates, maydanoz, biber, tereyağı kullanılarak yapılıyor ve kiremit tabaklarda sıcak olarak servis ediliyor.
Düğünlerde de ikram edilen tirit Konya'nın geleneksel lezzetlerinden biridir.
4- Konya Sacarası
Yemekleri kadar tatlıları da dikkat çeken Konya'da misafirlere mutlaka ikram edilen sacarası restoran menülerinin de en çok satanlar listesinde yerini alır.
Geçmişte iki sac arasında pişirildiği için bu ismi alan bu gül şeklindeki tatlı, incecik hamuru ve mütevazi duruşuyla damakları şenlendiriyor.
5- Höşmerim
Tiritte olduğu gibi geniş bir coğrafyaya yayılan höşmerim de Konya'daki restoran ve kafelerin demirbaş listesinde yer alır.
Kaymak, un, süt ve şekerin muhteşem uyumunu yakalayan şefler müşterinin tercihi doğrultusunda höşmerimi dondurma, bal ya da kaymak ile servis eder.
(Mustafa İlker Şen)