Şu ana kadar Konya altında depremsel veya volkanik bir aktiviteye yol açabilecek aktif bir yanardağın bulunmadığı belirtilse de, bölgedeki diğer volkanların durumu yakından takip edilmesi gerektiği görüşü uzmanlar tarafından dillendiriliyor. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrinde birleşiyor. Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.) halen gaz ve buhar çıkışları gözleniyor. Peki Konya'da kaç tane yanardağ var? Aktif mi?
Konya'da Bulunan Volkanların Özellikleri
Konya ili sınırları dahilinde ve yakın çevresinde yer alan aktif veya potansiyel yanardağ sayısı üçtür. Bu volkanların temel özellikleri şöyledir:
Karapınar Karacadağ: Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan bu yanardağ 2025m yüksekliğindedir. Son dönemde hafif fumarolik aktivite gösterse de aktif bir patlama süreci izlenmedi.
Erenler Dağı: Konya'nın güneybatısında yer alan ve 2319m yüksekliğindeki Erenler Dağı, jeolojik verilere göre uzun süredir herhangi bir hareketlilik göstermemiş durumdadır.
Takkeli Dağ: Konya şehir merkezinin batısında 1400m yüksekliğe sahip olan Takkeli Dağı da aktif bir volkanizma sürecine işaret etmiyor.
Bunların dışında Hasandağı ve Erciyes Dağı ise sırasıyla Aksaray ve Kayseri illerinde olmakla beraber Konya çevresinde etki alanları olabilecek potansiyel yanardağlar arasında sayılıyor. Ancak Konya ili sınırları içinde aktif 3 adet yanardağ yer alıyor. Söz konusu yanardağların hiçbiri son dönemde patlama ihtimali göstermedi.