Ürün çeşitliliği açısından zirvelerde yer alan Konya'da 2 bin 400 ton haşhaş üretimi yapılıyor. Konya Türkiye'de en çok haşhaş üretimi yapılan ikinci il konumunda.
Haşhaş üretiminde ikinci sıra Konya'nın
Haşhaş hasadından çekilen fotoğrafları paylaşarak üreticilere teşekkür eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Ürün çeşitliliği ve ülke sıralamasında Konyamızın yerini paylaşırken mutluluk duyuyorum." ifadesinde bulundu.
Haşhaş Konya'da hangi ilçelerde yetişiyor?
Haşhaş bitkisi eski dönemlerden beri Anadolu da kullanılan bir şifa olarak varlığını sürdürmüştür. Yapılan birçok tedavide kullanılmış ve günümüze kadar gelmeyi başaran haşhaş Konya'da başta Ilgın olmak üzere Akşehir, Hüyük ve Yunak ilçelerinde hasadı devam ediyor.
Haşhaş Nasıl Yetişir?
Haşhaş bitkisinin üretimi için tohumlarının çimlendirilmesi yapılarak bitkinin çimlenme olanaklarını sağlayacak koşullar oluşturulmalıdır. Toprağa ekilen tohumların sık sık nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Haşhaş bitkisi çimlendikten sonra büyüme aşamasında sulanır daha sonra çapalanarak verimi artırılır. Hasat zamanında ise kuruması için yüksek sıcaklık gerekmektedir. Haşhaş üretimi iklim koşullarına uyum sağlayabilen doğal bir bitkinin geliştirilmiş şekli olduğu için oldukça kolay ve doğal ortama uyum sağlayabilen yapısı sayesinde rahatlıkla yetiştirilebilen bir bitkidir.
Türkiye'de Haşhaş En Çok Nerede Yetişmektedir?
Türkiye'de haşhaş üretimi Afyon, Konya, Balıkesir, Burdur, Denizli, Eskişehir, Isparta, Kütahya, Çorum, Manisa ve Uşak ta yapılmaktadır. Türkiye de iklim koşulları haşhaş üretiminin hem sonbahar hem ilkbahar ekimi için mümkün olmaktadır. İklim koşulları mümkün olabilse de ekimi devlet tarafından düzenlenen bir bitkidir.
Türkiye'de Haşhaş Nasıl Yetiştirilir?
Türkiye'de haşhaş tıbbi ve endüstriyel ihtiyaçları karşılamak için üretildiği gibi geri kalan haşhaş üretimi ihraç yoluyla dışarı gönderilmektedir. Haşhaş üretimi devlet ve ülkeler politikasıyla belirlenmektedir. Haşhaş yetiştiriciliğinde herhangi bir çiftçi toprak mahsulleri ofisinden izinsiz olarak haşhaş üretimi yapamamaktadır. Haşhaş bitkisi endüstriyel olarak kullanıldığı gibi tohumları da mutfaklarda kullanılan bir yiyecek eklentisi olmaktadır. Haşhaşlı ekmek ve haşhaşlı yiyecekler de tercih edilen bir gıda olarak tüketilmektedir.