Gerek tarihi gerekse de doğal güzellikleri ile cezbedici bir yönü olan Konya,özellikle tüm dünyanın Konya'yı tanımasının en başlıca sebebi de Mevlâna Celaleddin Rumi'nin türbesinin Konya'da bulunması,özdeşleşmesi ve tanınması açısından büyük bir katkısı olmuştur.
Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya aynı zamanda kalabalık bir nüfus ile adından söz ettirir.
1989 yılında büyükşehir olan Konya şehir nüfusunun sürekli artması ile de dikkat çekmektedir. Her sene yapılan nüfus sayımlarında Konya ilinin nüfus artışının olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum aynı zamanda Konya'nın ülkemizin en kalabalık şehirleri arasında yer almasına da sebep olmaktadır. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak da bilinir.
Yüz ölçümü açısından en büyük il olan Konya'da toplam 31 tane ilçe bulunmaktadır.
Konya İlçeleri
-Ahırlı
-Akören
-Akşehir
-Altınekin
-Beyşehir
-Bozkır
-Çeltik
-Cihanbeyli
-Çumra
-Derbent
-Derebucak
-Doğanhisar
-Emirgazi
-Ereğli
-Güneysınır
-Hadim
-Halkapınar
-Hüyük
-Ilgın
-Kadınhanı
-Karapınar
-Karatay
-Kulu
-Meram
-Sarayönü
-Selçuklu
-Seydişehir
-Taşkent
-Tuzlukçu
-Yalıhüyük
-Yunak
Bu ilçelerin içinde 31 Aralık 2022 tarihli adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre, en kalabalık ilçe Selçuklu, nüfusu en az olan ise Yalıhüyük ilçesidir. Konya'nın toplam nüfusu 2 Milyon 296 Bin 347 kişidir.Bu kadar kişinin içinden toplam 1 Milyon 141 Bin 206 kişi erkek olup, 1 Milyon 155 Bin 141 kişisi ise kadındır. Konya 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 2.311.656.
Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır. Konya 2023 resmi nüfus bilgileri 2024 yılının başında açıklanacaktır.
Konya'nın ilçe Nufusları:
(Mustafa İlker Şen)