Konya’da gören yok ediyor! Tek çiçekten 3 meyve veriyor: Eşi benzeri yok!

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da gören yok ediyor!  Tek çiçekten 3 meyve veriyor: Eşi benzeri yok!
Konya’nın Akşehir ilçesinde Akşehir Gölü çevresinde bulunan “Acı Piyan’’ bitkisi kendine has özelliğiyle adeta mest ediyor. Fakat Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından, “çok tehlikede’’ olarak değerlendirilmiştir. Kırmızı liste içerisine alınan bu bitkinin acilen korunması gerektiği belirtilmiş. İşte nedeni ve bitkinin bilinmeyen özellikleri..

Acı Piyan, Türkiye'de sadece Afyon'da ve Konya'nın Akşehir ilçesinde manzarasıyla kendine hayran bırakan Akşehir gölü çevresinde yetişiyor. Sarı Meyan, Eber Sarısı ya da Piyan ismiyle de bilinen bitkinin en önemli özelliği bir çiçekten 3 meyve veren cinsinin tek türü olmasıdır. 

Eber sarısı'nı koparmanın cezası 60 bin lira

Acı Piyan bitkisi nedir?

Sarı çiçeklerinden dolayı Eber sarısı ismi verilen bitkiye halk arasında  "acı meyan'' anlamına gelen, "acı piyan'' ya da kısaca "meyan'' deniliyor.  Tadı acı olduğu için hayvanlar yemiyor. Çiftçiler hayvanları yemediğinden dolayı bitkiyi tarlalarından yok etmektedir. Bu nedenle de bitkinin nesli tükeniyor. Çiftçiler tarafından istenmeyen çiçek şeklinde tanımlanıyor. 

Eber sarısı'nı koparmanın cezası 73 bin 747 lira

İstenmeyen ot konumunda: Acı Piyan

Bitkinin tadının acı olması ise üzerinde bulunan böceklerden kaynaklıdır. Acı piyan (Thermopsis turcica) tohumları böcekler tarafından meyve kabukları delinerek yeniliyor. Sonucunda da meyvelerin içinde yeteri kadar sağlam tohum bulmak oldukça güç.. Ayrıca bölgede yapılan bahçe tarımı yüzünden Eber Sarısı (Acı Piyan) tarlalarda istenmeyen ot konumundadır ve çiftçiler tarafından da yok edilmek istenmektedir.

Eber Sarısı

Nesli tehlike altında!

Acı piyan, cinsinin tek türüdür. Türkiye'de 1982-1983 yıllarında keşfedilmiştir. Bitkinin eşi ya da benzeri olmadığı için doğada kısa süre içinde yok olacak olan türler içerisindedir. Bu nedenle  nesli kritik seviyede tehlike altında olan bitkiler kategorisinde yer almaktadır. 

Eber Sarısı'nı koparmanın cezası dudak uçuklattı

Sıcak havaların müjdecisi

Akşehir Gölü'nde bölge halkı, baharın ve sıcak havaların gelişini Acı Piyan bitkisinin çiçek açmasıyla anlıyor. 

Nesli tükenmekte olan Acı Piyan bitkisinin özellikleri nelerdir?

-Doğal yayılış ortamı veya alanı Akşehir Gölü'nün güney batısındadır.  
-Dik 35-80 cm arasında olan sarı çiçekli bir bitki olduğu görülmektedir. 
-Taç yaprakları sarı rengine sahip.  
-Bitkiler arasında oldukça farklı bir çiçek ve meyve yapısına sahiptir. Bu süreçte, bu bitkiye olan önem daha da artmaktadır.

Fotoğraf: AA

Acı Piyan neden önemlidir? 

Acı Piyan diğer ismiyle Eber Sarısı içeriğinde bulunan antioksidan ve antimikrobiyal maddeler nedeniyle, ilaç sanayinde kullanılma potansiyeli bulunuyor. Ülkemizdeki en dar yayılışlı bitkilerden olan eber sarısı, Bern Sözleşmesine göre de "Mutlak Korunması Gereken Bitki Türleri (Ek- I Sayılı Liste) Listesi''nde yer almaktadır.

YERYÜZÜNDE BAŞKA YERDE OLMAYAN ÇİÇEK

 

  • #acı piyan #konya #konya endemik bitki #konya acı piyan #eber sarısı #meyan #akşehir #akşehir gölü #konya akşehir gölü

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER