DOLAR
38,22
EURO
43,49
STERLİN
50,92
GRAM
4.138,29
ÇEYREK
6.803,76
YARIM ALTIN
13.598,52
CUMHURİYET ALTINI
27.070,66

Konya’da bir damla suya bile ihtiyaç duymuyor! Tüm ilçelerde yetişiyor

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da bir damla suya bile ihtiyaç duymuyor! Tüm ilçelerde yetişiyor
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda, kış aylarının kurak geçmesi çiftçiyi düşündürürken, mart ayındaki yağışlar tarlalara olumlu yansısa da yeraltı ve baraj sularına yansımadı.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da kışın kurak geçmesi çiftçileri endişelendirdi. Ortalama 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiyor.

Konya Ovası'nda su tükeniyor

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda hububat sezonunda beklenen yağışlar düşmedi. Ancak mart ayı boyunca ovanın aldığı yağış, tarladaki ürünler için fayda sağlasa da yer altı sularına ve baraja etki etmedi.

Buğday ekim alanları 15 yılda 24,5 milyon dekar azaldı - Yeşil Gazete

Konyalı çiftçiler az su tüketen bitkilere yöneliyor

Konya ovasının son birkaç yıldır kurak geçmesi çiftçileri az su ile yetişen bitkilere yöneltiyor. Az su tüketen bitkilerden biri olan kanola birim alanda en yüksek verim elde edilen yağlık bitkilerin başında geliyor. Bir diğer bitki olan aspir de bir yağlık bitki ve Anadolu'nun öz bitkisi. Aspir ve kanolanın çok az su tüketmesi Konya ovasında ekimi yavaş yavaş yaygınlaşıyor.

Buğday arazisinde kinoa farkı | tarlasera

Küresel ısınmayla oluşan iklim değişikliğinin tarıma olumsuz etkilerinin derinden hissedilmeye başlanması ile uzmanlar, kuraklığa dayanıklı bitki çeşitlerinin ekim alanlarının genişletilmesi gerektiğini belirterek, kanola ve aspirin alternatif ürünler olabileceğini söyledi.

Ağrı Dağında ilk kez aspir bitkisi yetiştirildi

 Anadolunun öz bitkisi

Kışlık bitkilerin kuraklığa karşı daha dayanıklı olması, kanola ve aspir gibi yağ oranı yüksek bitkilerin ekim alanlarının genişletilmesi büyük önem arz ediyor.

Sonbaharda ekilen kanola ve aspirin diğer ürünlere göre daha az suyla yüksek verimlere ulaşıyor. Kanola birim alanda en yüksek verim elde edilen yağlık bitkilerin başında geliyor. Yüzde 50'ye yakın yağ oranı olan kanolada, dönümünden 400 kilograma kadar verim alınıyor. Aspir bitkisi çok değerli bir yağlık bitki. Anadolu'nun öz bitkisi. Aspir çok az su tüketiyor.

Mısır ve şeker pancarı çok su tüketiyor

Konya'da özellikle şeker pancarı ve mısırın çok su tüketen bitiklerin başında geliyor. Mısır üretimi için sezonda 8-12 kez sulama yapılıyor. Mısıra harcanan su sebebiyle çiftçiler özellikle ayçiçeği ekmeye başladı. Son dönemlerde Konya ve Adana civarında ayçiçeği ekimi fazlasıyla arttı.

Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir? | Hektaş

Şeker pancarı da mısır gibi çok su tüketiyor. Yer altı sularının çok kullanılmasından dolayı Konya civarında obruklar oluştu.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • T
    Tarım
    2 yıl önce

    Biz eksek kesin sularız

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
  • 4
    42.KONYA
    2 yıl önce

    Acaba bu kanola ve aspir yağı insan sağlığı acısından ,faydalımı,zararlımı?Birde bu konuda bilgi verseniz.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER